Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIPTOVALUTE

Facebookova Libra u švicarskom platnom sustavu?

Foto: DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL
1/3
12.09.2019.
u 20:13

Oko Libre se okupilo 28 partnera iz svjetskog IT sektora uključujući MasterCard, Visu, Spotify Technology, PayPal, eBay, Uber Technologies, Vodafone Group, u projektu Libra Association koji će upravljati novom digitalnom valutom

Pokretači libre, Facebook i partneri, zatražili su dozvolu za korištenje te kriptovalute u švicarskom sustavu plaćanja, priopćio je financijski regulator FINMA, napominjući da bi širina planiranih usluga tražila veći nadzor.

Vodeća svjetska društvena mreža Facebook najavila je u lipnju uvođenje digitalne valute libre u sklopu širenja poslovanja u svijetu internetske trgovine i globalnog plaćanja. Facebook je udružio snage s 28 partnera, uključujući MasterCard, Visu, Spotify Technology, PayPal, eBay, Uber Technologies, Vodafone Group, u projektu Libra Association koji će upravljati novom digitalnom valutom.

Globalni financijski dužnosnici u međuvremenu su pokrenuli temeljite analize tih planova. Zbog izdavanja platnih žetona libre, usluge planirane u sklopu projekta Libra nedvojbeno bi nadišle okvir samog platnog sustava, što znači da će podlijegati i dodatnim zahtjevima, priopćili su iz FINMA-e.

Ti zahtjevi uključit će rezerviranje kapitala za kreditne, tržišne i poslovne rizike, te poštivanje propisa kojima se regulira rizik koncentracije i likvidnost, kao i upravljanje rezervama. Nadzor širokog raspona usluga koje libra nudi bazirat će se na načelu “isti rizici, isti pravila”, poručuju iz FINMA-e.

U ekosustavu projekta moraju biti ispoštovani najviši međunarodni standardi borbe protiv pranja novca, naglašavaju. Pomoćnica američkog ministra financija Sigal Mandelker kaže da je uvjet za odobrenje digitalne valute ispunjavanje najviših standarda na području borbe protiv pranja novca i financiranja terorizma. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije