Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lažne kampanje

Facebook i Twitter uklanjali lažnjake iz Irana, Venezuele i Rusije

Foto: Reuters/Pixsell
02.02.2019.
u 00:30

Društvene mreže koordinirano protiv neprimjerenih kampanja.

S Facebooka i Twittera uklonjene su stotine profila za koje se vjeruje da su u koordiniranoj operaciji imale cilj utjecati na korisnike, a orkestrirani su iz Irana, Rusije i Venezuele.

Kako su priopćili iz Facebooka, najmoćnije i najbrojnije svjetske društvene mreže, uklonili su 783 stranice kojima je bio cilj utjecati na korisnike u Europi, Bliskom istoku i južnoj Aziji, a putem kojih se dijelio prilagođen sadržaj iranskih državnih medija.

Čak 30 posto profila i stranica bilo je aktivno unatrag pet godina, a neki računi bili su aktivni još od 2010. Ukupno su uspjeli prikupiti dva milijuna pratitelja na Facebooku i 250 tisuća na Instagramu.

Postovi su objavljivani na osam različitih jezika. Za reklamu i promoviranje plaćeno je 30.000 dolara, a promovirali su osam različitih događanja od 2014. za koje nema potvrde da su se uopće dogodili.

Iako u Facebooku nisu skloni komentirati motive neprimjerenog širenja propagande, iz laboratorija za digitalno forenzičko istraživanje Atlantskog vijeća, koji je analizirao profile, rekli su da je cilj bio pojačati vidljivost postova koji su “u skladu s međunarodnim stavovima iranske vlade”.

Postovi su sadržavali sadržaj koji je izuzetno stajao na strani Teherana, a protiv zapadnih i regionalnih susjeda, kao što su Saudijska Arabija i Izrael, napisali su istraživači u postu na blogu.

Neovisno, s Twittera je uklonjeno na tisuće malicioznih profila iz Rusije, Irana i Venezuele. Profili su ograničeno trajali, a cilj im je bio utjecati na nedavne američke izbore koji su održani u studenome.

Twitter je detektirao dvije akcije iz Venezuele. Prva je uključivala 764 profila s kojih je distribuiran spam sadržaj usmjeren na političke teme. No nije bilo moguće utvrditi jesu li orkestrirani iz vlade, no već sumnja bila je dovoljna da se uklone. Druga kampanja iz Venezuele uključivala je 1196 profila i bila je vladin pokušaj utjecaja na građane.

Uklanjanje profila i stranica dokaz je da koordinirane akcije mogu biti uspješne, poručili su iz Facebooka, prenosi The Guardian.

Video - Klinci objasnili što je to internet

Ključne riječi

Komentara 1

IL
ilijan1a
07:35 02.02.2019.

I meni ste uklonili račun a nemam nikakve veze sa tim zemljama ni sa bilo kojim izborima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije