Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gospodarski događaj godine

Fabris Peruško: Nagodba u Agrokoru prilika je za Hrvatsku

Fabris Peruško i Irena Weber
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/11
04.12.2018.
u 08:12

Predstoji proces implementacije nagodbe koji uključuje 100.000 koraka

Sklapanje nagodbe vjerovnika u Agrokoru gospodarski je događaj godine po izboru stručnog žirija Večernjeg lista, a izvanredni povjerenik Agrokora Fabris Peruško istaknuo je na uručenju nagrade da zahvaljuje u ime svih vjerovnika i zaposlenika Agrokora.

Dodao je da nagodba vjerovnika i sve ono što joj je prethodilo, od donošenja Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja, preko zahtjevnih pregovora do izglasavanja nagodbe u srpnju kao i njezine pravomoćnosti u listopadu, predstavlja najvažniji gospodarski proces 2018. godine. 

- Vlada, financijski vjerovnici, dobavljači, zaposlenici, savjetnici i izvanredna uprava, svi su oni uložili napore da dođemo do nagodbe i kroz nju osiguramo održivo poslovanje Agrokora u budućnosti. Nije bilo lako, opseg posla bio je ogroman, a rokovi kratki. Bilo je napetosti, odricanja i kompromisa, ali je na koncu 80 posto vjerovnika na ročištu glasalo za nagodbu, čime su pokazali kako smo postigli dobar dogovor - poručio je Peruško. Dodaje da se iz procesa sanacije Agrokora može izvući nekoliko poruka.

- Kao društvo pokazali smo da znamo odgovoriti na velike izazove i na taj način spriječiti kolaps najvećeg sustava u regiji i posljedice na gospodarstva četiri države. Uz to, Hrvatskoj se u ovome postupku otvorila i poslovna prilika koju u budućnosti može iskoristiti - poručio je Peruško. Podsjeća da su procesi postupka izvanredne uprave i nagodbe prema Poglavlju 15., međunarodnom insolvencijskom postupku, priznati i od stečajnog suda SAD-a, jednako kao što su priznati i u Engleskoj i Švicarskoj. Postupak je, kaže, uvršten i u pravnu stečevinu EU

Fabris Peruško i Irena Weber
1/10

- Uz određene nadopune Zakona o izvanrednoj upravi, Hrvatska se znanjem i iskustvom koje sada ima može etablirati kao poželjno mjesto u europskom prostoru na kojem se mogu pravno sklapati nagodbe vjerovnika kod velikih restrukturiranja, što je, koliko god vam to možda na prvu čudno zvučalo, zapravo poslovna prilika za Hrvatsku - izjavio je Peruško.

U iduću godinu Agrokor ulazi financijski konsolidiran, a izvanredna uprava provest će proces implementacije nagodbe koji uključuje više od 100 tisuća koraka. Dogovara se i refinanciranje kredita kako bi koncern imao manje opterećenje u poslovanju. Peruško ističe da je Agrokor stabilan te da u iduću financijsku godinu ulazi na zdravijim osnovama, što je kvalitetna podloga za poslovni rezultat. 

Fabris Peruško i Irena Weber
1/27

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije