Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
porez

Evo na što morate pripaziti prilikom ispunjavanja porezne prijave za 2018. godinu

Porezna prijava
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
01.02.2019.
u 16:46

Na ovogodišnju poreznu prijavu odnose se izmjene koje su stupile na snagu početkom 2018, a poreznu ste prijavu dužni podnijeti do kraja veljače

Aktualna porezna reforma primjenjuje se od 1. siječnja 2019. godine, no postupak obračuna nije se značajnije mijenjao u odnosu na prošlu godinu. Na ovogodišnju poreznu prijavu odnose se izmjene koje su stupile na snagu početkom 2018, a poreznu ste prijavu dužni podnijeti do kraja veljače, prenosi Tportal.

Od prošle godine uzdržavani članovi više ne mogu biti unuci i praunuci, bake i djedovi, punci i punice, osim ako niste imenovani njihovim skrbnikom. Poreznu prijavu morate podnijeti ako obavljate samostalnu djelatnost, ako ste pomorac zaposlen kao član posade broda u međunarodnoj plovidbi ili onda kada Porezna uprava zatraži od vas da naknadno platite porez na dohodak. Poreznu prijavu ne morate podnijeti ako ste ostvarili dohodak od nesamostalnog rada (plaće, mirovine, honorari) ili drugi dohodak koji se ne smatra konačnim.

Povrat poreza možete ostvariti ako niste iskoristili osnovni osobni odbitak koji je prošle godine iznosio 3800 kuna mjesečno. Poreznicima možete biti dužni jedino ako ste ostvarili honorare koji se oporezuju po stopi od 36 posto. Do 30. lipnja Porezna uprava poslat će vam privremeno porezno rješenje, ali samo u slučaju kada utvrdi dug ili preplatu poreza. Na rješenje kojem vam je odbijen prigovor možete se žaliti drugostupanjskom poreznom tijelu u roku od 30 dana, a prve uplate povrata poreza kreću sredinom kolovoza. 

>>Pogledajte video: Porez na imovinu 'Razlozi za i protiv'

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar ivan0408
ivan0408
01:45 05.02.2019.

Pa više od pola tog poreza se ubire da se plate uhljebi i njihove plaće. Uhljebi su lopovi koji žive od tudjeg rada a vlada je tu da "dijeli" naše novce njima.

DU
Deleted user
19:21 01.02.2019.

Nemojte ni u kojem slučaju poreznu prijavu ispunjavati b r u t a l n o - kako bi to napravio, na primjer, jedan Dejan Lovren…..

SO
Sobrudolf
09:52 02.02.2019.

Ne podnosim porezne prijave. Jednom kad podnesete prijavu, nema sanse da ste u plusu, u ovoj zemlji mozete sa drzavom samo u minusu biti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije