Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cijene su nam slične

Evo na kojem je mjestu Hrvatska po plaćama u EU

novac
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/2
19.10.2018.
u 06:34

Prosječna je plaća u RH triput niža od plaće u zapadnoj Europi. Naša je 684 eura, u Luksemburgu 3151 euro

Među 28 zemalja EU Hrvatska je na 21. mjestu po visini prosječne mjesečne neto plaće od 684 eura (5130 kuna). Prema podacima Instituta Économique Molinari za 2017., na prvom je mjestu Luksemburg s 3151 eurom, a posljednja Rumunjska s 321 eurom. Iza nas su samo Slovačka, Poljska, Latvija, Litva, Mađarska, Bugarska i Rumunjska.

Više od 2000 eura prosječne plaće ima 11 zemalja i to je najprivlačniji bazen za ekonomske emigrante. Tržišni su trendovi u ovoj godini podigli prosjek pa je u srpnju medijalna neto plaća sad već, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, iznosila 5504 kune, što znači da je polovica zaposlenih imala manju, a polovica veću plaću od tog iznosa. U odnosu na isto razdoblje 2017. prosječna neto plaća je 2,5 posto viša.

Prosjeci, naravno, nikad dovoljno ne govore o standardu; bolju sliku daje podatak da je naša mjesečna plaća oko triput niža od prosjeka zapadne Europe, dok su cijene većine roba i usluga prilično usklađene, a zbog visokog PDV-a često i više. Ipak, pritisak je učinio svoje pa su, iako nas je šest godina krize bitno unazadilo, u zadnje četiri godine plaće rasle oko 13 posto. No, približno takav rast neke države, poput Austrije, imaju na godišnjoj razini, dok je u Hrvatskoj on na godišnjoj razini oko 1,25 posto i po godišnjem rastu plaće iza nas je samo Slovačka.

Unatoč “diskrepancijama” na Starom kontinentu, da ne ostanemo nesvjesni globalnog konteksta, činjenica je i da, prema podacima Svjetske banke, gotovo polovina svjetskog stanovništva preživljava s 35 kuna dnevno, odnosno – 1056 kuna mjesečno.

Video - Ovo su stvari koje trebate znati o mirovinskoj reformi

Ključne riječi

Komentara 201

Avatar navijač
navijač
09:38 19.10.2018.

Gdje su sad oni koji stalno tvrde da nas je i Rumunjska prešišala? i da smo najgori? Ako pogledamo u stvarnom životu, to je sasvim dovoljno za život u Hrvatskoj. Jedna osoba 5,000 kuna a obitelj sa dvoje djece 10,00000 . plus dječji doplatak .problem je u tome što bi mnogi htijeli ljetovanja, zimovanja , i nešto što izlazi iz okvira realnosti nove aute, itd...znam da ima i ne zaposlenih i onih sa nižim primanjima ali tvrdim da se u Hrvatskoj živi uglavnom dobro . Ja i žena i dvoje djece smo od kraja rata oduvjek živjeli sa7,000. i ništa nam nije falilo , nije uvijek bilo lako ali napravili smo i novu kuću i svojedobno kupili i novu Astru i šta nam više treba? Ali za cigarete, alkohol i slične nepotrebne stvari nitko nije znao, zato mi ni danas djeca ni ne piju ni ne puše.

Avatar Le-Freak
Le-Freak
09:47 19.10.2018.

Usporedimo Hrvatsku sa usporedivim ex-komunistickim zemljama i slicnim startnim pozicijama. Tu smo medju najboljima ako ne i najbolji. Koliko god se jugonostalgici i velikosrbi o tome zivcirali.

RA
Rad
08:34 19.10.2018.

Osjete se promjene plaća pogotovo u instalaterskim i zanatskim strukama koje su digle cijene za duplo, a plaće su skočile majstorima iznad 1000Eura, jednostavno potražnja za takvim kadrom je velika i plaće su im iznad plaća ljudi s npr. diplomom ekonomiste ili pravnika. Mislim da će dogodine majstori imat oko 1500Eura, jer građevina na moru buja, u Zg je u laganom porastu... Još da se država pokrene, ministar gospodarstva, financija i pravosuđa, ovdje bi bilo super

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije