Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bankrot

Eurozona odlučuje o sudbini financijski posrnule Grčke

Grčka
AFP/PIXSELL
14.03.2010.
u 12:04

Govori se o paketu pomoći možda i težom od 25 milijardi eura u obliku bilateralnih zajmova i garancija

Sutra bi se u Bruxellesu trebalo odlučiti o sudbini Grčke. Naime, predstavnici članica eurozone (16 zemalja koje koriste euro) već danima raspravljaju o mogućem rješenju grčkog problema koji bi mogao ugroziti temelje pakta o stabilnosti ali i sigurnost zajedničke europske valute, a danas bi navodno trebalo doći do konačnog dogovora. Iz ogromne financijske nevolje grčki ekonomski sustav moći će se izvući samo u izdašnu pomoć drugih članica europske unije. Govori se o paketu pomoći možda i težom od 25 milijardi eura u obliku bilateralnih zajmova i garancija.

Dobro upućeni tvrde da postoje određeni pomaci prema konsenzusu oko pomoći Grčkoj, ali je jasno da se Njemačka i Nizozemska i dalje oštro protive akciji spašavanja Grčke jer inzistiraju na poštivanju čvrstih fiskalnih principa koje su prihvatile sve članice Europske unije, ali je jasno da ih se sve veći broj uopće ne pridržava. Uz to, i oni ministri financija koji su skloni davanju hitne pomoći Grčkoj također će se teško dogovoriti oko iznosa potrebne pomoći za tu zemlju sa europskog juga. Dakle, ako danas i dođe do sporazuma o eventualnoj pomoći Grčkoj, bit će u najbolju ruku to samo signal ministara financija eurozone da podržavaju drastične oblike štednje i dodatne porezne presije koje je poduzela grčka vlada ne bi li osigurala kakvu takvu proračunsku stabilnost. Drugim riječima, konkretni oblik i iznos financijske pomoći najvjerojatnije će se dogovarati još danima.

Ključne riječi

Komentara 1

TH
than
23:36 14.03.2010.

Nije to pomoc, to je samo dodatak na vatru. Ovaj naslov kao da je Suker smisljao. Zajmovi i garancije na zajmove nije pomoc, nego je ulazak u jos dublje blato.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije