Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Eurostat

Eurostat: Hrvati po kupovnoj moći lani pretekli Mađare

šoping
Anto Magzan/Pixsell
22.06.2010.
u 13:24

Iza Hrvatske po kupovnoj moći još je šest zemalja Europske unije: Estonija, Poljska, Litva, Letonija, Rumunjska i Bugarska.

Golem je jaz u bogatstvu među građanima Europske unije – najbogatiji Luksemburžani imaju gotovo sedam puta veću kupovnu moć od najsiromašnijih članova EU27, Bugara. Prema najnovijim podacima statističkog ureda EU, Eurostata, hrvatski građani imaju najbolji standard u cijeloj regiji. Lista je nastala usporedbom bruto društvenog proizvoda po stanovniku i kupovne moći u 27 država članica EU, Norveškoj, Švicarskoj i Islandu te zemljama zapadnog Balkana

Hrvatska je tako sa 64 posto prosjeka EU pretekla Mađarsku (63 posto), gdje je recesija očito ostavila predubok trag na standard naših sjevernih susjeda.

Iza Hrvatske po kupovnoj moći još je šest zemalja EU: Estonija, Poljska, Litva, Letonija, Rumunjska i Bugarska, gdje je kupovna moć samo 41 posto prosjeka EU27. Od zemalja regije prva iza Hrvatske po standardu građana je Crna Gora (43 posto prosjeka EU), Srbija (37%), BiH (30%) i Albanija (27%).

Luksemburg, koji živi od bankarstva, prvi je na ljestvici s kupovnom moći koja iznosi 268 posto prosjeka EU u 2009. godini. Iza njega po standardu građana nalaze se dvije zemlje koje nisu članice EU – Norveška sa 177 i Švicarska sa 144 posto prosjeka.

Irska je po kupovnoj moći druga u Europskoj uniji sa 131 posto prosjeka EU, ispred Nizozemske, Austrije i Švedske. Francuska je u sredini sa 107 posto, ispred nje su Njemačka (116%) i Belgija (115%). U “zlatnoj sredini”, odnosno najbliži su prosjeku Unije Španjolska (103%), Italija (102%), Cipar (98) i Grčka (95 posto).

Ključne riječi

Komentara 54

OB
-obrisani-
09:23 24.06.2010.

samo je Jugoslavija imala i Goli Otok i privredni kriminal. Sirota nam Hrvatska ima tajkune, raketare i mafijse. I zato je tu gdje je. Nacionalizam se ne jede. Ne mozes ga servirati djeci za dorucak. Prolazi jedino ako su ljudi siti!

OB
-obrisani-
17:30 22.06.2010.

A zna li netko koliko je naš dug, ja neznam ni koliki je moj.....

OB
-obrisani-
19:48 23.06.2010.

Svi koji skacete na spomen Jugoslavije, kako ste prezivjeli sve one godine njenog postojanja? Sto ste radili kad je \"Galeb\" plovio morima i oceanima? Sto ste radili kad je marsal sa svim pocastima bio docekivan u svim zemljama svijeta? Kad mu je Hrvatska mahala zastavicama, a djeca nosila crvene marame i plave kape... Ja nisam imala pojma da nas netko mrzi...da netko mrzi Hrvate, Srbe, Makedonce, Bosance, Slovence,Crnogorce...Jugoslavene.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije