Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tržište kapitala

Europske burze ruše zakon o vezi s lokalnom ekonomijom

DAX board
Foto: Reuters/PIXSELL
12.04.2018.
u 14:05

Tvrtke iz sastava DAX-a, CAC-a, Ibexa i MIB-a na svojim domicilnim tržištima ostvaruju manje od polovice prihoda

Indeksi najvećih europskih burzi mnogo više ukazuju na stanje globalnog, nego nacionalnog gospodarstva, pokazuje istraživanje tvrtke FactSet koje prenosi Financial Times. Naime, kompanije iz sastava najpoznatijih europskih indeksa na domaćem tržištu ostvaruju manje od polovice prihoda.

Istraživanje se temeljilo na zemljopisnoj analizi prihoda 30 najvećih njemačkih kompanija iz sastava indeksa DAX, zatim francuskog CAC-a 40, španjolskog Ibexa 35 te talijanskog FTSE MIB-a. Analiza je pokazala da sastavnice njemačkog i francuskog indeksa na domaćem tržištu zarađuju tek svaki peti euro. Malo više od trećine prihoda kompanija iz sastava Ibex 35 indeksa dolazi sa španjolskog tržišta, a sa talijanskog 45 posto prihoda tvrtki iz mjerila Milanske burze. Prema mišljenju Zacha Botzenharta, analitičara FactSeta, rezultati istraživanja bacaju sasvim drugo svjetlo na tradicionalnu tezu da burzovni indeksi odražavaju izvedbu nacionalne ekonomije. Investitori koji se oslanjaju na sve popularnije pasivno ulaganje koje se temelji na kretanjima indeksa to bi posebno trebali uzeti u obzir.

Štoviše, trend većeg zarađivanja europskih kompanija na inozemnom tržištu u posljednje je vrijeme u usponu. Naime, udjel domaćih prihoda u posljednjih je pet godina pao kod kompanija u sastavu DAX-a, CAC-a i Ibexa. Gledano po tržištima, europske kompanije sve više zarađuju na američkom tržištu. Od 2013. naovamo udjel prihoda s tog tržišta kod njemačkih je kompanija porastao sa 17 na 20 posto, a kod CAC-a s 13 na 16 posto. Povećanje je posebno vidljivo kod talijanskih i španjolskih kompanija. Naime, udjel je za FTSE MIB porastao sa šest na 12 posto, a kod Ibexa 35 sa šest na 10 posto. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije