Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
čekaju poslovna izvješća

Europske burze blago pale nakon pet dana rasta, ulagači oprezni zbog recesije

Ilustracija
Foto: Filip Brala/Pixsell
1/3
15.04.2020.
u 10:06

Posljednjih su tjedana europske burze snažno rasle, zahvaljujući nadi ulagača da je širenje koronavirusa u svijetu blizu vrhuncu i da će vlasti uskoro početi labaviti restrikcije uvedene kako bi se suzbilo širenje virusa

Na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica blago pale, nakon pet dana rasta, jer su ulagači oprezni na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata, koja će pokazati razmjere šteta koje je pandemija koronavirusa nanijela kompanijama.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,30 sati u minusu 0,2 posto, nakon što je jučer ojačao 0,6 posto.

Jutros je londonski FTSE indeks oslabio 0,35 posto, na 5.771 bod, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,65 posto, na 10.628 bodova, a pariški CAC 0,45 posto, na 4.504 boda.

Unatoč jučerašnjem snažnom skoku cijena dionica na Wall Streetu, europski su ulagači oprezni zbog predstojeće recesije.

Međunarodni monetarni fond (MMF) poručio je jučer da bi globalno gospodarstvo ove godine moglo pasti tri posto zbog pandemije koronavirusa.

"Blokada (zbog suzbijanja pandemije) potaknut će najgoru recesiju od Velike depresije, daleko goru nego u vrijeme globalne financijske krize", poručio je MMF.

Bruce Kasman, skonomist u JPMorgan banci, upozorava da će to ostaviti duboke tragove na zaradama kompanija.

"Globalne zarade mogle bi na vrhuncu u ovoj godini pasti i do 70 posto. Čak i ako se ostvari snažan odskok gospodarstva iz recesije, očekujemo da će globalne zarade na kraju iduće godine biti oko 20 posto ispod razina koje su se očekivale prije pandemije“, piše Kasman u osvrtu na situaciju na tržištima.

Posljednjih su tjedana europske burze snažno rasle, zahvaljujući nadi ulagača da je širenje koronavirusa u svijetu blizu vrhuncu i da će vlasti uskoro početi labaviti restrikcije uvedene kako bi se suzbilo širenje virusa.

Zahvaljujući tome, STOXX 600 indeks porastao je oko 24 posto od kada je polovicom ožujka zaronio na najnižu razinu u osam godina. No, i dalje je oko 22 posto ispod svoje rekordne razine, dosegnute polovicom veljače.

Idućih dana u fokusu ulagača bit će poslovna izvješća kompanija, a mnoge su već smanjile procjene svojih poslovnih rezultata.

Stoga u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava STOXX 600 indeksa u prvom tromjesečju pale za 15,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

A na azijskim su burzama cijene dionica jutros blago porasle pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 0,2 posto, dosegnuvši novu najvišu razinu u mjesec dana.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skliznuo 0,45 posto, na 19.550 bodova.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije