Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ruralni razvoj

Europska unija časti s milijun eura za gradnju šumskih prometnica

šuma
Foto: Ilustracija: Damir Spehar/PIXSELL
08.12.2015.
u 23:00

U prvom natječaju za ulaganja u gradnju ili rekonstrukciju šumske prometne infrastrukture raspoloživo 3,5 milijuna eura

Milijun eura najviša je potpora za ulaganja u šumsku infrastrukturu, a najmanja iznosi 10 tisuća eura. Natječaj je otvoren do 7. lipnja 2016., a prihvaćenim projektima može biti odobreno 100% financiranja, objavila je jučer Agencija za plaćanja u poljoprivredi poziv za još jednu investicijsku mjeru iz nacionalnog programa ruralnog razvoja za razdoblje do 2020.

Novac za velike

Dobivene potpore moraju se potrošiti za gradnju ili rekonstrukciju primarne (šumske ceste) i sekundarne (traktorski putovi) šumske prometne infrastrukture te za kupnju šumskog i drugog zemljišta za potrebe provedbe odobrenih projekata.

Po ovom prvom natječaju za podjelu je raspoloživo tek 3,5 milijuna eura. Kako se uz privatne šumoposjednike i njihova udruženja za potpore mogu javiti jedinice lokalne samouprave te trgovačka društva i druge pravne osobe koje sukladno zakonu o šumama gospodare šumama i šumskim zemljištima u vlasništvu RH, moglo bi se dogoditi da se potpore povuku za samo 3-4 projekta iza kojih stoje veliki igrači.

S obzirom na golemu rascjepkanost, naime prosječna površina privatnih šuma iznosi tek 0,6 hektara, odnosno više od 600.000 vlasnika drži oko 580 tisuća hektara šume, uglavnom nesređenih imovinskopravno odnosa, i tajnik udruženja privatnih šumovlasnika Miljenko Županić dvoji da će se mali šumovlasnici uopće javiti za ponuđene potpore.

Problem je što se desetljećima dopuštalo cijepanje čestica kod nasljeđivanja pa cijena rješavanja vlasništva najčešće prelazi vrijednost imovine, a bez urednih dokumenata nema potpora ističe Županić. Usto, navodi, za opće troškove tarifa je 10 posto neovisno iznosi li potpora 15.000 ili milijun eura. To će, misli, demotivirati male šumovlasnike jer s tisuću-dvije eura ne mogu pokriti ni usluge konzultanata.

Uteg gradovima i općinama

Ni lokalne vlasti nisu u boljoj poziciji, pravila o korištenju ruralnih potpora pojedinoj općini ili gradu dopuštaju sudjelovanje samo u jednom projektu. Dobiju li potporu za novi vrtić ili kanalizaciju, dok ta investicija nije gotova, ne mogu se natjecati s novim projektima.

Potpora iz ovog natječaja vezana je uz mjeru 4 koja određuje više vrsta ulaganja u (ne)pokretnu imovinu. U ruralnom programu se kroz mjeru 8 posebno razrađuje još nekoliko modela ulaganja u šumska područja i poboljšanje održivosti šuma, za nju je do 2020. rezervirano 92,9 milijuna eura, no natječaj se još čeka. 

>> Na popisu ključnih energetskih projekata od EU interesa pet hrvatskih 

>> Škole izvukle 1,4 milijuna kuna za EU projekte

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije