Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Europska središnja banka najavljuje jačanje nadzora banaka i u Hrvatskoj

olli rehn
Reuters
19.01.2010.
u 13:34

Glavni je cilj programa ojačati nadzor banaka u zemljama zapadnog Balkana i u Turskoj. Program će trajati dvije godine, financirat će ga EU, a cijena je 2,65 milijuna eura.

Europska središnja banka  i Europska komisija potpisale su sporazum o pokretanju programa tehničke pomoći u području bankovne supervizije za zemlje kandidate, uključujući Hrvatsku te potencijalne kandidate za ulazak u EU.

Glavni je cilj programa ojačati nadzor banaka u zemljama zapadnog Balkana i u Turskoj, navodi se u priopćenju iz Bruxellesa. Program u trajanju od dvije godine financirat će Europska unija, a cijena mu je 2,65 milijuna eura, objavila je Europska komisija.

U sklopu toga programa ECB će zajedno sa središnjim bankama zemalja članica organizirati tehničku pomoć i obuku za središnje banke i tijela za superviziju u Hrvatskoj, Makedoniji, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Srbiji, Kosovu, kao i u Turskoj, stoji nadalje u priopćenju iz Bruxellesa.

Olli Rehn, idući povjerenik EU za gospodarsku politiku, izjavio je da je stabilnost bankovnih sustava u tim zemljama od najveće važnosti za postizanje održivoga gospodarskog rasta.

Komentara 10

MM
Mladen Miletić
18:18 19.01.2010.

Europska središnja banka najavljuje jačanje nadzora banaka i u Hrvatskoj. Prevod na HRVATSKI je da je EU = prevarena Njemačka odlučila povečati kontrolu u mafijskoj sredini samozvanoj zapad ili zapadni Balkan . nekada međunarodno jako priznata i slobodna RH.

OB
-obrisani-
14:04 19.01.2010.

Treba vidjeti što se krije iza ovoga ? Meni se čini između redaka da EU želi preuzeti monetarnu politiku sasvim pod svoj utjecaj,a to nije dobro.Naravno da RH ne vodi samostalnu monetarnu politiku jer ovisimo o kretanjima svjetskih centara moći,ali ovo mi smrdi na potpuno preuzimanje kontrole nad NBH u ruke EU.Jer sasvim je sigurno da će se tim mjerama ići u korist stranih vlasnika banaka,na ovaj ili onaj način.No sadašnjim guverner HNB Rohatinski ima kičmu i vidjet ćemo kako će se to odvijati.

OB
-obrisani-
14:09 19.01.2010.

Čisto sumnjam da će im Srbi dati ovlasti koje žele,a za nas se ne bih kladio iako znam da je Rohatinski čovjek koji zaslužuje poštovanje kao veliki znalac i stručnjak.Kako je to fino umotano kao tehnička pomoć,a radi se zaperavoo o nametanju njihovih interesa u sklopu bankarskog sektora.Čim vidim popis država koji su u tom sklopu pomoći,već mi se smrdi.Ako su nam obećali kraj pregovora ove godine,ne vidim zašto nas trpaju u taj paket !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije