Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udruga Baby Beef:

'Europska će nam komisija potpuno uništiti stočni fond'

Darko Celovec, predsjednik Udruge Baby Beef
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/2
18.09.2018.
u 11:23

Prema prijedlogu EK, Hrvatska bi dobila 4% manje novca za izravna plaćanja i 15% manje za ruralni razvoj

Zbog izuzetno lošeg stanja u hrvatskom sektoru stočarske proizvodnje, udruga Baby Beef jučer je poručila da hrvatska Vlada, na čelu s Ministarstvom poljoprivrede, treba zauzeti čvrstu, zajedničku pregovaračku poziciju o najavljenim promjenama nove Zajedničke poljoprivredne politike EU (ZPP) za razdoblje od 2021. do 2027.

Pregovarači needucirani

– Prijedlog novog ZPP-a EU stjerat će ionako devastirani stočni fond u grob. Hrvatska je ušla posljednja u EU i povukla najmanje novca. Druge zemlje su kroz nekoliko programskih razdoblja iskoristile potpore koje su im omogućile da budu konkurentne na tržištu; sad kad mi počinjemo koristiti potpore, žele ih smanjiti. Baš kad smo se počeli malo oporavljati – tvrdi predsjednik udruge Darko Celovec i dodaje da udruga podržava sve hrvatske institucije koje su proteklih dana poslale jasnu poruku da EK treba uvažiti činjenicu da je Hrvatska svrstana među ekonomski slabije razvijena područja te bi smanjenje omotnice za izravna plaćanja i ruralni razvoj izravno utjecalo na smanjenje konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje. No, kako dosadašnja iskustva pokazuju da RH nema kvalificirane i kvalitetne pregovarače kad je EU s druge strane stola, opravdano zahtijevaju da se mjerodavni jače angažiraju u zaštiti prava hrvatskih poljoprivrednika.

Višegodišnji financijski okvir EU za novo razdoblje govori o smanjenju novca za financiranje mjera ZPP EU za 5%. Iako još nema službene potvrde, Hrvatska bi prema tom prijedlogu mogla imati 4% manje novca za financiranje izravnih plaćanja, a za mjere ruralnog razvoja čak 15% manje, što znači da bi se prva omotnica sa sadašnjih 382,6 milijuna eura smanjila na 367,7 milijuna, a druga sa sadašnjih 332,16 milijuna na 281,3 milijuna.

Katastrofa na farmama

– Za RH nije prihvatljivo smanjenje poticaja, kao ni ograničenje subvencija do 100.000 eura po gospodarstvu. Država se oštro treba zauzeti protiv tog ograničenja jer je naša proizvodnja drukčije organizirana nego u ostalim zemljama. Za razliku od drugih zemalja, velik dio naše proizvodnje počiva na većim proizvođačima. Takvo ograničenje katastrofalno bi pogodilo našu zemlju bacivši je unazad, učinilo bi je apsolutno nekonkurentnom, što bi ujedno dovelo do još većeg pada poljoprivrede – kažu u Baby Beefu, uvjereni da je trenutačno stanje u stočarstvu posljedica 20-godišnje nebrige za taj sektor pa je hrvatski stočni fond devastiran i količinski i genetski.

– To i nama čini velike probleme jer smo ostali bez teladi za tov. Zato uvozimo telad iz zemalja EU kako bismo zadržali našu proizvodnju. Ta proizvodnja danas iznosi oko 120.000 tovne junadi na godinu i uza sve probleme raste. Razlog tomu je izrazito bogato tržište Italije i zemalja Bliskog istoka. Kvaliteta naše junadi poznata je već desetljećima na tržištu EU i šire. Godinama raste potražnja junećeg mesa, što pokazuje u kojem bi smjeru trebala ići buduća politika. Krajnje je vrijeme da dobijemo kvalitetnu poljoprivrednu strategiju u kojoj moraju sudjelovati državna tijela, znanstvenici te osobito proizvođači – ističu u Baby Beefu.

Kako bi se što više približila domaćim potrošačima, hotelijerima i ugostiteljima, udruga je ovih dana počela i brendirati meso s farmi svojih članova oznakom “Hrvatska junetina Baby Beef”, što je garancija visoke i kontrolirane kvalitete, sljedivosti, tova i hranidbe na domaćim farmama i s domaćom hranom s hrvatskih polja.

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...

Komentara 2

LA
lakočemo
14:12 18.09.2018.

pa naravno da bi oni mogli onda trpati njihove kemikalije i hormone. i prodavali nama pored dobrog stočarstva što smo imali godinama oni nas truju njihovim splačinama nedaj mo se ljudi i treba stati na kraj tom mafijaštvu ...

DR
Drass79
17:01 01.10.2018.

Molim te nemoj pisati gluposti - kakve kemikalije i hormone? Kakve splačine nam trpaju? S obzirom koliko proizvodimo, da ne uvozimo mesa bili bi gladni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije