Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Briselski Ekonomski Forum

Europa ne odstupa od svojih zelenih ciljeva, a sprema se i porezna reforma, i to – globalna

Briselski  Ekonomski Forum
Foto: Valentina Wiesner
1/6
17.05.2022.
u 15:08

Izvršni potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis ustvrdio je da EK, unatoč problemima s energentima koje je akcelerirao rat u Ukrajini nema namjeru odstupiti od svojih klimatskih ciljeva, ali se složio sa sindikalistom da Zelena tranzicija mora biti napravljena na socijalno prihvatljiv način, uz vođenje računa o utjecaju na pojedine regije

Ako zakažemo u socijalnoj dimenziji, promašit ćemo i u Zelenoj tranziciji. Zelena tranzicija mora biti i socijalna tranzicija, kako bi joj 75 milijuna radnika dalo podršku – poručio je Luc Triangle, glavni tajnik Europskog industrijskog sindikata s panel diskusije o ubrzanju zelene tranzicije u vrijeme krize te upozorio da Mehanizam za pravednu tranziciju neće biti dovoljan jer postoje brojni sektori koje ne pokriva, a bit će pogođeni u tom procesu. Kao primjer je naveo da će samo u autoindustriji koja zapošljava 30 milijuna ljudi milijun i pol biti pogođeno elektrifikacijom automobila.

- Dobre su namjere, ali ne vidimo još dovoljno akcija u socijalnoj dimenziji. Trebamo više financiranja za to. Porezi? Tko će ih platiti? Trebamo pravedno oporezivanje, da leđa onih koji mogu podnijeti više podnesu više – istaknuo je sindikalist i tih njegovih nekoliko rečenica najbolje sažima poruke Briselskog Ekonomskog Foruma pa i službenog narativa predstavnike Europske komisije. Razlika je samo u – omjerima.

- Siromašnija su kućanstva pogođenija, indirektni utjecaji na zapošljavanje i plaće imaju veći utjecaj od izravnih kroz cijene energenata. Redistribuiranje dijela prihoda od energetike može pomoći da se smanji nejednakost – to je pitanje za poreznu redistribuciju – poručio je i Diego Känzig, doktorand ekonomije s diplomom London Business Schoola i pobjednik natjecanja za najbolje mlade ekonomiste 2021.

Izvršni potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis ustvrdio je da EK, unatoč problemima s energentima koje je akcelerirao rat u Ukrajini nema namjeru odstupiti od svojih klimatskih ciljeva, ali se složio sa sindikalistom da Zelena tranzicija mora biti napravljena na socijalno prihvatljiv način, uz vođenje računa o utjecaju na pojedine regije. Triangle je upozorio da će neke zemlje krenuti naprijed u čemu prednjači Švedska, no da u Bugarskoj u kojoj slijedi zatvaranje rudnika, ne vidi budućnost za djecu tamošnjih radnika, osim iseljavanja, a rat je ove procese ubrzao.

Foto: Valentina Wiesner

- Fond i mehanizam za pravednu tranziciju trebali bi pomoći i osigurati druge mogućnosti ljudima u tim regijama. Zelena tranzicija trebala bi imati pozitivan utjecaj na poslove, kreirati 1,5 milijuna novih radnih mjesta. No, moramo imati i ljude s vještinama za novu, zelenu ekonomiju – komentirao je Dombrovskis. Na pitanja o poreznim politikama dužnosnik EK poručuje da je izravno energetsko oporezivanje zadnji put mijenjano 2003. i da očito trebamo pravednije energetsko oporezivanje koje će uzeti u obzir i što se radi na zaštiti okoliša i socijalnoj zaštiti.

- Rat u Ukrajini nije samo humanitarna katastrofa, nego i gospodarska, energetska. Uložit ćemo sve napore za njegovo zaustavljanje, uz sankcije Rusiji. Ali unatoč tome nećemo mijenjati naše klimatske ciljeve. Osim micanja od ruskih energenata, želimo se maknuti i od svih fosilnih goriva – poručio je Dombrovskis te pojasnio i da će potražiti nove dobavljače kako bi ubrzali Zelenu tranziciju.

Teresa Ribera, zamjenica ministra ekološke tranzicije i demografije Španjolske kaže da se za socijalnu podršku moraju koristiti svi alati, i socijalne i fiskalne mjere jer oporezivanje može biti ključ, ali da na kraju ne ostane dojam da su pobjednici uvijek isti – treba nam rebalans pristupa benefitima i reduciranju troškova. Zahtijeva u tome aktivnu ulogu regulatora jer se mora ostvariti zdrav balans koji će zaštititi radnike i potrošače.

Predstavnica industrije, čelnica belgijske multinacionalne kompanije Solvay, Ilham Kadri, zaziva globalnu solidarnost i socijalnu zaštitu izbjeglica bez obzira na zemlju iz koje dolaze. Kaže da ne trebamo zaboraviti susjede te da je Afrika ekstremno važna za Europu.

- Green Deal mora biti inkluzivniji. Planet, profit, ljudi, taj pristup trebamo, tranzicija ne može biti fokusirana samo na okolišna pitanja. Treba nam i profitna, a ne samo okolišna tranzicija.

Narativ zajedništva bila je misao vodilja i američke ministrice financija Janet Yellen u polusatnom govoru kojim je i otvoren Briselski Ekonomski Forum.

– Tommaso nikada nije prestao s pritiskom na veću suradnju kako bi se riješili nedostaci i ojačao naš globalni sustav. Jedan od njegovih posljednjih govora posebno je pozvao na obnovu suradnje kako bi se popravila globalna financijska kriza i izgradio međunarodni monetarni sustav koji bi spriječio njezino ponavljanje – rekla je Yellen pozivajući se na Tommasa Padoa-Schioppu, europskog federalistu i velikog zagovornika eura.

Kao primjer transatlantske suradnje navela je međunarodni porezni sporazum, koncentrirajući se, kao i većina drugih sudionika, na porezna pitanja.

- Prošlog listopada 137 zemalja, uključujući sve države članice EU-a i SAD, okupilo se kako bi podržalo povijesni sporazum koji će preoblikovati međunarodni porezni sustav. Drugi stup ovog sporazuma utvrđuje minimalnu efektivnu globalnu stopu poreza na dobit. Zemlje su pristale oporezivati ​​inozemne zarade svojih multinacionalnih korporacija po stopi od najmanje 15 posto i to za svaku zemlju. Ovaj sporazum zaustavit će desetljećima dugu utrku smanjivanja oporezivanju poduzeća diljem svijeta – natjecanje koje se pokazalo samoporažavajuće – istaknula je J. Yellen te napomenula kako, kada se provede, prihode ostvarene sporazumom mogu usmjeriti prema financiranju ulaganja u održivije i pravednije ekonomije – ne samo u SAD-u i EU, nego i u zemljama u razvoju.

- Prvi stup ovog sporazuma, usmjeren na oporezivanje digitalnih usluga, zaustavlja trgovinske napetosti između EU i SAD-a koje prijete našim tvrtkama višestrukim slojevima oporezivanja, a potrošačima rastućim troškovima zbog carina. Ta dinamika nije dobra ni za koga – ustvrdila je Yellen.

Nije propustila priliku ni prozvati Kinu, napomenuvši da je zajednički interes potaknuti je da se suzdrži od ekonomskih praksi koje dovele sve u nepovoljan položaj.

- Te se prakse kreću od onih koje utječu na trgovinu i ulaganja, preko razvojne i klimatske politike, do pristupa za otpis duga zemljama koje se suočavaju s neodrživim teretom duga. Tamo gdje dijelimo zajedničke interese, svi bismo trebali pronaći načine da se povežemo s Kinom i izrazimo svoje stavove. Vjerojatnije je da će Kina odgovoriti povoljno ako ne može igrati s jednim od nas protiv drugoga. Bidenova administracija vjeruje da će suradnja ove vrste biti učinkovitija od unilateralizma koji smo vidjeli u ne tako dalekoj prošlosti – proklamirala je Yellen političke ciljeve SAD-a, napominjući da bi svi trebali težiti poticanju Kine da odustane od nepoželjnih praksi.

Foto: Valentina Wiesner

- Ako to uspijemo, imat ćemo veće šanse da se natječemo s Kinom u jednakim uvjetima, što će koristiti našim tvrtkama i potrošačima. I imat ćemo čvršću osnovu za uvjeravanje Kine da nam se pridruži u mnogim važnim područjima gdje je uistinu potrebna globalna suradnja – zaključila je američka ministrica financija.

Apropos Zelene tranzicije, J. Yellen ističe da srednjoročno moramo dramatično povećati obnovljive izvore energije, ulagati u nove tehnologije i povećati potporu mjerama energetske učinkovitosti za smanjenje potražnje za energijom.

- Postali smo previše ranjivi prema zemljama koje koriste svoje tržišne pozicije u sirovinama, tehnologijama ili proizvodima kako bi iskoristile geopolitičku polugu ili poremetile tržišta radi vlastite koristi. Na primjer, razvoj ovisnosti o ruskoj nafti favorizirao je cijenu i praktičnost u odnosu na rizik koncentracije i razmatranja sigurnosti. A energija nije jedini primjer, Rusija je također veliki dobavljač ključnih minerala – istaknula je te se ponovo referirala i na ovisnost o Kini drži oko 60 posto rijetkih ruda.

Komentara 3

OB
obican
15:16 17.05.2022.

Porezna regorma? Da odmah uplatim da bi uhljebi mogli uzivati?

DU
Deleted user
07:19 18.05.2022.

antkrscanska evropa ce se raspasti kao i staljinisticka juga..srusit ce se kao kula babilonska...sve sto pricaju i rade je utopijski liberalizam..

Avatar Dragovit
Dragovit
14:28 21.05.2022.

Globalna porezna reforma? Znači globalna pljačka. Koja već za redom?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije