Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROPSKA ISKUSTVA

U zadruge se pretvara 2 posto malih tvrtki u EU

Međunarodna konferencija o zadrugama
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/4
01.07.2017.
u 10:17

Sami stvaraju radna mjesta i kreiraju zaposlenost kod drugih

Važnost zadruga globalno raste jer same stvaraju radna mjesta, ali i kreiraju zaposlenost drugih poduzetnika, istaknula je Ana Mandac, pomoćnica ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta na međunarodnoj konferenciji “Zadruge brinu o svima” koju je organizirao Hrvatski centar za zadružno poduzetništvo. Otkrila je da ministarstvo gospodarstva radi strategiju razvoja zadrugarstva kako bi im pomogli da administraciju učine jednostavnijom, budu konkurentniji, a ljude motiviraju da se jače uključe u zadruge.

Preuzimanje vlasništva

Svaki je peti stanovnik EU član zadruge, a njihov se udio u BDP-u država članica kreće između 5 i 15 posto. Prosjek broja članova po zadruzi je 33. U Hrvatskoj je tek svaki 200-ti građanin zadrugar, a sa 1,6 mlrd. kn prihoda BDP-u doprinose sa 0,6% udjela. Po zadruzi je zaposleno u prosjeku tek nešto više od dvoje ljudi.

– Da bi se povećao udio zadrugarstva u BDP-u potrebno je uvećati prihode otprilike četiri puta. To je moguće jedino ako se uključi četiri puta više zadrugara što bi podiglo prosjek članova po zadruzi na 73 i doprinijelo većoj zapošljivosti – iznijela je izračun Vedrana Stecca, ravnateljica Hrvatskog centra za zadružno poduzetništvo.

Agnès Mathis, direktorica udruženja zadruga Cooperatives Europe, predstavila je projekt TransfertoCOOPS čiji je cilj pomoći malim i srednjim tvrtkama da se transformiraju u zadruge u situaciji kad, primjerice, vlasnik želi prodati poslovanje, odlazi u mirovinu, a nema kome prepustiti tvrtku, ili je opstanak poslovanja ugrožen na neki drugi način. Proces transformacije potaknula je kriza.

– Logično je da su za opstanak tvrtke najviše zainteresirani radnici i imaju veliki motiv da otkupe udio u vlasništvu transformiranjem u zadrugu te tako zadrže svoja radna mjesta – pojasnila je A. Mathis i napomenula da je najveća poteškoća u tom procesu manjak informacija o načinu rada zadruga jer u nekim zemljama nisu registrirane kao posebna pravna forma.

Kreiranje zaposlenosti

Unatoč tome, ove bi se godine 2% od ukupno 23 milijuna malih i srednjih poduzeća u EU trebalo transformirati u zadruge. U Italiji su zadruge odigrale veliku ulogu u kreiranju zaposlenosti i njihovih 1,23 milijuna radnika čini 7% zaposlenih u državi – u 20 godina povećali su broj zaposlenih po zadruzi sa 4 na 18, a doprinos održivom razvoju im je nemjerljiv i to se pokazalo kroz veliku otpornost u krizi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije