Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
propuštena prilika?

EU rezovima do konkurentnosti, a Hrvatska ne čini ništa

'Spain's Prime Minister Mariano Rajoy takes documents from his briefcase in parliament in Madrid, July 11, 2012.  Rajoy said on Wednesday he would raise the value-added tax by 3 percentage points to
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
11.08.2012.
u 10:59

U financijskoj krizi neke zemlje članice uspjele su iskoristiti takvu situaciju za rezanje troškova rada i povećale proizvodnost te samim tim i konkurentnost

U dubokoj financijskoj krizi neke europske zemlje, i to one najproblematičnije, tiho su povećale svoju konkurentnost. Uspjele su smanjiti uvoz i povećati izvoz. Španjolski trgovinski deficit sada je četvrtina onoga od prije početka krize 2008., a Italija je ostvarila suficit u trgovinskoj razmjeni od milijardu eura. Hrvatska, pak, tvrde analitičari, nije bila toliko mudra u svojim mjerama štednje i na žalost krizu nije iskoristila za prilagođavanje i povećavanje svojih konkurentskih prednosti.

Manji troškovi

Što to čine Italija i Španjolska i, primjerice, Irska? Interno su devalvirale troškove, točnije smanjile su troškove rada i povećale produktivnost te tako mogu konkurirati u trgovinskoj razmjeni. Irska je, primjerice, od početka krize srezala troškove čak sedam posto.

– Od početka 2012. konkurentnost ne raste, već sasvim suprotno, Hrvatska rapidno gubi na konkurentnosti. Hrvatska nije postigla ništa od korekcije i takozvane interne devalvacije. Cijene rastu brže nego kod trgovinskih partnera, troškovi su veći kao i porezno opterećenje. Proiduktivnost produktivnost rada pada brže od zaposlenosti. Kada se radi od javnim i državnim poduzećima, situacija je još gora – objašnjava Željko Lovrinčević, ekonomski analitičar, te dodaje da je izvoz u posljednjih sedam-osam mjeseci u svojoj biti smanjen, a da bi se situacija popravila, veliki javni sektor mora postići balans, smanjiti se za 20 do 30 posto, bilo manjim plaćama ili manjim brojem zaposlenih, ako želimo održavati stabilan tečaj.

– Javni sektor čini više od 40 posto BDP-a te otežava realnom sektoru bilo kakav napredak. Poduzetničko okružje treba, uz investicije i nove tehnologije, povećati proizvodnost – smatra Lovrinčević.

Damir Novotny, ekonomist, tvrdi:

– Mnogi ekonomisti tvrde da je ekonomska kriza nužna kako bi se ispuhali “baloni”. Suvremeni ekonomisti zagovarali su snažnu fiskalnu intervenciju vlada zemalja i povećavanje ponude novca središnjih banaka. Takav odgovor na krizu u SAD-u doveo je do ubrzanog oporavka i povećavanja konkurentnosti njihovih poduzeća. Hrvatska bivša vlada krenula je u krivom smjeru, nova nastavila. U najvećoj mjeri zbog pogrešnog smjera kratkoročnih Vladinih mjera, hrvatsko gospodarstvo nije iskoristilo krizu za prilagođavanje i povećavanje svoje konkurentske prednosti.

I zemlje poput Španjolske i Italije, da bi isplivale iz ralja recesije, trebaju zadobiti povjerenje investitora.

Povjerenje investitora

Trebale bi ih uvjeriti da su dugoročno sposobne zaraditi izvozom toliko da pokriju uvoz te da im ostane dovoljno novca za pokrivanje kamata jer je rizik krize cijenu novca uvelike poskupio. Ti analitičari smatraju da o sudbini eura neće odlučiti diplomati i bankari, već izvoznici. Jer unatoč višim i skupljim troškovima posudbe novca i smanjivanju domaćih tržišta, mnoge europske izvozne uzdanice i dalje imaju odličan uspjeh, poput španjolske Zare ili talijanskog brodograditelja Fincantierija. Ipak skupa država i javni sektor i njihove izvoznike gura prema dolje te je upitno hoće li uspjeti doista izaći iz krize.

Eurozona je zamišljena da pogura Europu prema većoj učinkovitosti, no cijene su počele rasti do nekonkurentnih razina i bez vlastitih središnjih banaka koje bi upotrijebili za ublažavanje inflacije zemlje su ostale bez mogućnosti da nešto učine, smatraju neki analitičari. No stoga i ostaju vjerne eurozoni. Slabije i skupe države, unatoč smanjenju troškova rada, poput Grčke, gube na svojoj konkurentnosti i trgovinska razmjena odlazi im u minus. Ne bi li Europska unija i zemlje eurozone preživjele moraju postati brže, jače i jeftinije.

Komentara 6

TR
troopa
20:55 11.08.2012.

ovaj clanak je takva hrpetina gluposti da je to strasno

IN
InfoMan
16:55 11.08.2012.

Sto je napravilila ova, a i bivsa vlada: 1. povecali poreze - porezi jedino u pocetku pune drzavnu kasu, a kasnije imaju devastirajuci ucinak na ostale, tj narod i privredu 2. izmislili nove poreze - samo kako bi drzava dosla do novca ne bi li uspjela prehraniti usta koja zive pod njom. Rezultat je dodatno osiromasivanje naroda i privrede 3. podignuli poreze na dobit relanom sektoru - ne isplati se raditi kada vise moras dat drzavi nego sto ostane tebi. Rezultat je drasticno smanjivanje investicija i otpustanje radnika u privatnom sektoru 4. retroaktivno placanje poreza na dobit - metak u celo svakom investitoru jer signalizira da sutra ne zna sto ce biti. Ako neko u vladi ustane na krivu nogu evo novog poreza

IN
InfoMan
17:04 11.08.2012.

Koja je razlika izmedju SFRJ i danasnje Hrvatske? NIKAKVA! Danasnja Hrvatska treba se zvati SRH - Socijalisticka republika Hrvatska. Sve je ostalo isto kao sto je bilo od 45. U bivsoj drzavi vlast je imao proleterijat (drzavni zaposlenici) koji je bio protiv izrabljivackih kapitalista (privatni sektor). Danas drzava predstavlja najveceg poslodavca i najvecu musteriju za koju rade svi. Isto kao i u SFRJ. Privatni sektor, njegovi zaposlenici, nemaju ni 10% prava koje imaju zaposleni u drzavi, a drzava novac cupa jedino u privatnom sektoru. Ako i pogledamo komentare drzavnih zaposlenika vidimo da razmisljaju i rade isto onako kako su radili u SFRJ. Dapace, pogledajmo gotovo sve vladajuce (od predsjednika opcina do premijera) i vidjet cemo njihovu poveznicu sa SFRJ. Ako su mladi onda im je netko u familiji bio u KPJ i na nekom visem mjestu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije