Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oznake za pomoć

EU razmatra uvođenje 'semafor' sustava za hranu. Što to znači?

kupovina
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
1/3
02.10.2019.
u 09:50

Sustav oznaka je jednostavan za implementirati, a kupcu pomaže donijeti odluke, jer među mnoštvom proizvoda nije lako razaznati koji sadrže zdrave, a koji nezdrave sastojke, kazala je članica odbora i potpredsjednica eurosocijalista Biljana Borzan

Kao jednu od mjera u borbi protiv epidemije debljine i pretilosti Europska Unija razmatra upotrebu tzv. 'semafor' sustava u trgovini hranom i pićem. Naime, riječ je o oznakama na pakiranju hrane koje kroz boje i slova kupcu pokazuju nutritivnu vrijednost proizvoda  i to od najzdravijeg tamnozelenog 'A' , do najmanje zdravog crvenog 'E'.

Tu informaciju je eurozastupnicima dala kandidatkinja za europsku povjerenicu za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides na saslušanju u odboru za okoliš, zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta. Kazala je kako istraživanja pokazuju da građani žele imati tu vrstu informacije i kako će krajem 2019. komisija objaviti studiju o nutritivnim oznakama.

- Srčane bolesti su najčešći uzrok smrti u Hrvatskoj i velikom dijelu EU i zato sam urgirala u svojoj političkoj grupi da ovo bude jedno od naših pet pitanja povjerenici. Sustav oznaka je jednostavan za implementirati, a kupcu pomaže donijeti odluke, jer među mnoštvom proizvoda nije lako razaznati koji sadrže zdrave, a koji nezdrave sastojke. Uvođenje ovih oznaka sigurno bi pomoglo u situaciji kada je više od trećine stanovništva Europe prekomjerno teško ili pretilo - kazala je članica odbora i potpredsjednica eurosocijalista Biljana Borzan.

Sustav 'Nutriscore' se na dobrovoljnoj osnovi upotrebljava u Francuskoj, Belgiji i Španjolskoj, a još nekoliko zemalja čeka odluku Europske komisije. Nutritivna vrijednost hrane ili pića se izračunava uzimajući u obzir omjer sastojaka koje bi trebalo manje konzumirati (kalorije, zasićene masti, šećeri, soli) i onih koje su zdraviji (vlakna, bjelančevine, orašasti plodovi, voće i povrće), putem algoritma kojeg su razvili nezavisni stručnjaci.

- Proizvođači i trgovci hranom u zemljama koje koriste sustav su se uključili u projekt kako bi pokazali brigu za javno zdravlje i društvenu odgovornost. Moj cilj je da se ovaj ili sličan sustav počne upotrebljavati i u Hrvatskoj kako bi se popravila zdravstvena slika društva, koja je u nekim segmentima vrlo zabrinjavajuća. Porezna presija nije jedini način da se to postigne. U tom smjeru planiram razne aktivnosti i inicijative u Europskom parlamentu te Hrvatskoj- najavila je Borzan.

Video: Supernamirnice koje trebate imati u svom domu

Komentara 4

WN
wnmyannia
10:38 02.10.2019.

Igraju se idioti semafora, a sto bi drugo radili da ubiju vrijeme, po citave dane gore u Briselu, za one vrece novaca od placetina sto primaju, po 25 000 eura place? Oni su sada faraoni, gledaju odozgo stoku ispod sebe,be, i smisljaju kako postrojiti i uzgajati svu tu stoku u stalama od drzava sto ucinili po Europi.

Avatar Bud Humski
Bud Humski
11:30 02.10.2019.

Ne valja sol, ne valja secer, ne valja kava, ne valja crveno meso... ni masno, ne valja previse kruha, jaja, mlijeka... Ama idi vas u tri krasne P.M.!

ZQ
zqh77902
10:54 02.10.2019.

Radim putem interneta google posao kod kuće i zarađujem 7800 $ kod kuće lako mjesečno jednostavno provedem 2 do 3 sata dnevno na internetu bez ikakvih ulaganja. kod kuće bez ikakvog ulaganja. ------>>>>> www.Trade46.Com

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije