Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tržišno natjecanje

EU protiv kartelskog dogovaranja cijena

Margrethe Vestager, povjerenica za zaštitu tržišnog natjecanja EU
Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS/PIXSELL
05.05.2018.
u 07:22

Agencija planira pribaviti svoje algoritme za borbu protiv onih koji služe dogovaranju cijena i kršenju tržišne utakmice

Kako doista paziti na zaštitu tržišnog natjecanja i spriječiti zloporabe u dijelu kartelskog dogovaranja cijena i dalje promišljaju u za to nadležnoj Agenciji Europske unije. Margrethe Vestager, povjerenica za zaštitu tržišnog natjecanja, jučer je izvijestila da razmišljaju o izradi vlastitog softvera odnosno seta algoritama koji bi prepoznavali potencijalno “dogovarajući” softver.

Zadaća Agencijskih algoritama, dakle, bila bi da otkriju softver koji kartelima služi za dogovaranje cijena ili istiskivanja konkurencije s tržišta.

Margrethe Vestager ustvrdila je kako današnja tehnologija omogućava da bez ljudske interakcije i formalnih dogovora tvrtke zapravo dogovore kako će se ponašati na tržištu. Otkriće o raznim mogućnostima softvera potkrijepili su podatkom da su pri lanjskom istraživanju spoznali da dvije trećine retailera odnosno maloprodajnih lanaca koristi algoritme ne bi li pratili cijene svoje konkurencije. U tom kontekstu imaju i novi problem, odnosno dilemu, koga smatrati krivim. Jesu li za dogovaranje cijena na tržištu krivi oni koji su osmislili softver ili oni koji su ga koristili? Za sada nemaju odgovor, te izvješća kažu da se o tome tek debatira. Vestager je priopćila kako je naručila studiju o tom pitanju kako bi se nadogradili alati kojima bi se mogla služiti Agencija.

– Moramo uzeti u obzir da algoritmi nisu išli na pravni fakultet, te algoritmima možda pada na pamet da se udruže s drugima koji jednako tako ne poznaju zakone – slikovita je bila Vestager na jučerašnjoj konferenciji koju je organizirala Belgijska Agencija te dodala – moramo biti u tijeku i unaprijediti naše programe i algoritme sa zadaćom da paze na tržište i spriječe svako kršenje pravila EU u dijelu tržišnog natjecanja. 
Agencija već godinu dana razmatra nove alate za pravodobnu zaštitu, a ovoga puta nade polažu u vlastitu tehnologiju.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Margrethe Vestager, povjerenica za zaštitu tržišnog natjecanja EU
1/10
Ključne riječi

Komentara 1

BI
Biouskoli91
09:38 05.05.2018.

Karteli nisu dopusteni. Osim OPEC-a. Ipak je rijec o nafti pa je OK da je tu kartel i da to podrzavaju sve drzave...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije