Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
turističke agencije

'EU porezna direktiva ne omogućava porez na maržu od 10%'

vodice
Duško Jaramaz/PIXSELL
13.09.2013.
u 11:25

Na maržu turističkih agencija, na osnovi posebnog postupka oporezivanja, u svim državama članicama obračunava se redovna ili najviša stopa PDV-a koja je u Hrvatskoj 25 posto, stoga UHPA nepravedno proziva u medijima

– Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju počeo se primjenjivati novi Zakon o PDV-u koji je usklađen s praksom Unije te nije postojao manevarski prostor za oporezivanje agencijske provizije povlaštenom stopom PDV-a od 10 posto. Stoga moramo reagirati na navode u medijima u kojima se Udruga nepravedno proziva – navode iz Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA).

UHPA ističe da nam EU nam određuje nacionalnu visinu stope PDV-a, ali na maržu turističkih agencija, na osnovi posebnog postupka oporezivanja, u svim državama članicama obračunava redovna ili najviša stopa koja je u Hrvatskoj 25 posto.  

– O tome smo već pisali na uhpa.hr, ali ponavljamo kako bez promjene Europske porezne direktive nije moguće snižavanje stope PDV-a za maržu turističkih agencija u Hrvatskoj na 10 posto, a za što je potrebno pokrenuti odgovarajuću proceduru pri tijelima Europske unije. Temeljem Aneksa III Porezne direktive precizno su popisane robe i usluge za koje nacionalna zakonodavstva mogu primijeniti nižu stopu PDV-a. Iako se kod nas kolokvijalno govori o snižavanju stope PDV-a za turizam na 10 posto, pojam 'turizam' kao takav ne postoji naveden u Aneksu III, već se eksplicitno govori o uslugama smještaja te uslugama pripremanja i posluživanja hrane i pića. Sukladno tome, na maržu turističkih agencija se temeljem posebnog postupka oporezivanja u svim državama članicama obračunava redovna – najviša stopa, koja je u Hrvatskoj 25 posto - napominju iz udruge.

Unatoč najboljim željama i lobiranju, Hrvatska nema nikakvih mogućnosti primijeniti drugačiju stopu PDV-a kojom se oporezuje marža turističkih agencija, ističu u UHPA-u.

>>'Trebaju nam još dvije-tri sezone da zaradimo 7,5 milijardi eura'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije