Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministarstvo poljoprivrede

EU dao zeleno svjetlo izvozu živih svinja iz Hrvatske

svinje
Foto: Borna Filić/PIXSELL
18.11.2016.
u 10:00

Da bi se žive svinje mogle izvoziti iz Hrvatske potrebno je provesti određene dodatne kontrole koje će biti financirane iz državnog proračuna

Ministarstvo poljoprivrede u petak je izvijestilo da je Europska unija dala zeleno svjetlo za izvoz živih svinja proizvođača s područja Vukovarsko-srijemske, Karlovačke, Brodsko-posavske i Sisačko-moslavačke županije u druge države članice EU-a.

Do sada to nije bilo moguće jer su bile na snazi mjere kontrole zdravlja životinja zbog klasične svinjske kuge. Na temelju procjene rizika od strane Europske komisije i uzimajući u obzir razvoj trenutačne epidemiološke situacije u Uniji, hrvatskim proizvođačima otvorila se mogućnost stavljanja u promet svinja, navode iz Ministarstva.

Da bi se žive svinje mogle izvoziti iz Hrvatske potrebno je provesti određene dodatne kontrole koje će biti financirane iz državnog proračuna.

"Pozdravljam odluku Europske komisije koja je konačno dala zeleno svjetlo hrvatskim svinjogojcima za izvoz živih svinja u EU. Sve troškove dodatnih kontrola platit će Ministarstvo poljoprivrede i na taj način maksimalno poduprijeti njihov izvoz", izjavio je ministar Tolušić.

Ministarstvo poljoprivrede u siječnju 2014. donijelo je naredbu o mjerama za sprječavanje pojave i širenja klasične svinjske kuge, kojima je među ostalim bio zabranjen prijevoz i kretanje živih svinja izvan farmi zbog te bolesti u druge članice EU i na druga područja unutar zemlje, a izvan navedenih županija.

>> Vlasnici peradi oprez! Ministarstvo odredilo način držanja peradi na gospodarstvima

Komentara 1

SO
sofisticated
12:29 18.11.2016.

Bravo za hrvatsku izvozit će žive a pivci uvozit smrznute i 1985 pametnom dosta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije