Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bankarska analiza

Erste: Zlato je čvrsta valuta!

gold
AFP
23.06.2010.
u 19:30

Ove bi godine cijena zlata mogla narasti na 1600 dolara po unci, a do 2012. godine na 2300 dolara po unci, predviđaju analitičari Erste grupe.

Povjerenje u papirnati novac postojano se smanjuje, a stabilna vrijednost zlata još se jednom potvrđuje, tvrde Ersteovi analitičari. Zbog kupovine zlata nacionalnih banaka Indije, Saudijske Arabije i Kine, središnje banke bile su neto kupci prvi put u 20 godina. Zlato je, tvrde analitičari, odlično mjerilo kvalitete papirnatog novca te nije izloženo nikakvu riziku likvidnosti.

– Sav papirnati novac jasno depricira u odnosu prema zlatu u dugoročnom razdoblju. Ne vjerujemo da se problemi kojima svjedočimo mogu riješiti u kratkom roku – objašnjava analitičar Erste grupe Ronald Stöferle svoja pozitivna očekivanja vezana uz cijenu zlata. U posljednjih deset godina zlato je bila najbolja imovina. Od 2001. njegova je cijena porasla gotovo pet puta, a u eurima, rasla je godišnje 13,5 posto.

Ove je godine cijena zlata porasla 10,5 posto u dolarima te 28,5 posto u eurima. Cijena zlata jučer je iznosila 1244 američka dolara po unci, a analitičari Erste Groupa predviđaju da bi za godinu dana mogla narasti na 1600 američkih dolara po unci.

No analitičari očekuju ubrzanje uzlaznog trenda pa do 2012. godine procjenjuju da bi cijena zlata mogla doći na 2300 američkih dolara po unci. Potražnja investitora za zlatom nastavlja se uzlaznim trendom i u 2009. godini narasla je na 1270 tona. Analitičari očekuju kako će zlato postupno zauzimati povećane udjele u alokaciji imovine, a interes za zlatom povećao se i među "hedge" fondovima.

 

Ključne riječi

Komentara 1

UK
Ugo Kajvez
01:15 24.06.2010.

Pazite da vam fiat novac ne propadne, .. vremena su jako jako nesigurna ......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije