Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
i dosad 'prešućivali'

Erste ukinula dopušteno prekoračenje i uvela 'prešutno'

21.05.2015., Rijeka - Radnici peru stakla na zgradi Erste banke na Jadranskom trgu. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
11.07.2018.
u 11:02

Novost je da banka prešutno prekoračenje odobrava na godinu dana, a nakon tog razdoblja ponovno ga odobrava ako je klijent stekao uvjete.

Klijenti Erste banke dobivaju ovih dana pisane obavijesti o tome da banka od 28. kolovoza ukida dopušteno prekoračenje pa im, u skladu s tim, otkazuje ugovor o okvirnom kreditu i Erste Maestro plus uslugu po tekućem računu. Istodobno im najavljuje i da su 1. travnja 2018. uveli novu uslugu – prešutno prekoračenje, u istom iznosu u kojem su dosad koristili dopušteni minus. Žele li ga i dalje koristiti, smatra se da su ga, ne odbiju li ga osobno u poslovnici ili pošalju dopis na sjedište banke – prešutno prihvatili.

Novost je da banka prešutno prekoračenje odobrava na godinu dana, a nakon tog razdoblja ponovno ga odobrava ako je klijent stekao uvjete. Ne definiraju koje. Ono što je zanimljivo jest činjenica da je u mnogim bankama “prešućivanje” već postojalo, a da ta činjenica nije bila poznata ni klijentima ni zaposlenicima banke, osim možda onima koji se bave pisanjem općih akata. U općim aktima Zagrebačke banke po transakcijskim računima potrošača, primjerice, piše da raspoloživa sredstva na računu predstavljaju trenutačno stanje novčanih sredstava na transakcijskom računu uvećano za iznos dopuštenog ili – prešutno prihvaćenog prekoračenja.

I OTP i Splitska banka odobravaju “prešutno” prekoračenje, što znači da se limit dopuštenog prekoračenja dodjeljuje klijentu temeljem primanja bez ugovaranja kreditnog odnosa. Da nije posrijedi samo terminologija, jasno je iz objašnjenja Erste banke u kojoj kažu da se na ovaj način, s tehničkog i pravnog aspekta, stvaraju preduvjeti kako bi se klijentima u budućnosti omogućila kvalitetnija i fleksibilnija usluga prekoračenja koja će se – prilagođavati njihovim potrebama.

“Prešutno prekoračenje“ termin je definiran u Zakonu o potrošačkom kreditiranju, prema kojem je to prekoračenje pri kojem vjerovnik potrošaču stavlja na raspolaganje sredstva koja nadmašuju trenutačno stanje tekućeg računa ili dogovoreno prekoračenje – kažu u Erste banci, no ne preciziraju svrhu izmjene te terminologije koju većina ostalih banaka ipak još nije usvojila. Iz RBA poručuju da dopušteno prekoračenje odobravaju temeljem zahtjeva klijenata, a bude li ubuduće ikakvih promjena, klijente će o tome obavijestiti u zakonskom roku. U Addiku također nemaju takvu podjelu, niti mijenjaju nazive.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar nekakav
nekakav
12:30 13.07.2018.

sve dok imate dopušteno prekoračenje, dobro je. zatreba li vam, tu je novac! a sad, dal je dopušteno ili prešutno, nevažno. sve dok ga ne trebamo platiti. očekujem tužbe, da potrošači nisu bili dovoljno upozoreni na razliku korištenja ovog novca po minusu od onog standardnog, na računu.... jer naš čovjek 'nije u ništa' upućen kad treba vratiti posuđeni novac, najednom ne vidi ni ne čuje, niti razumije. za razliku od trenutka kad uzima novac, sve mu je jasno, opasnosti, rokovi, on sve zna!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije