Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaradili 800 milijuna eura

Erste Grupa ima najbolji polugodišnji rezultat ikad

Treichl
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
06.08.2016.
u 13:00

Rezultatu je bitno doprinio prihod od prodaje dionica Vise zbog spajanja Vise Europe i Vise Inc; od toga su dobili 138,7 milijuna eura

Erste Grupa izvijestila je o najboljim polugodišnjim rezultatima poslovanja u svojoj povijesti; ostvarili su neto dobit od 800 milijuna eura, u čemu je veliki doprinos imao prihod od prodaje dionica Vise zbog spajanja Vise Europe i Vise Inc. Tu su uprihodili 138,7 milijuna eura.

Prihodi od kamata, unatoč rekordno niskim kamatama, samo su neznatno pali; s 2,21 mlrd. eura u prvih šest mjeseci 2015. na 2,19 mlrd. eura u prvoj polovici tekuće godine, zahvaljujući skromnom oporavku kreditiranja. Prihodi od naknada i provizija spustili su se 3,5 posto, sa 917,4 na 884,9 milijuna eura, najviše zbog nižeg prihoda od trgovanja vrijednosnim papirima i usluga platnog prometa.

Operativni prihod pao je 2,4 posto; sa 3,39 na 3,32 mlrd. eura, dok su ukupni troškovi rasli 4,4 posto, sa 1,89 na 1,98 mlrd. eura, najviše zbog promjena u izdvajanjima za osiguranje depozita i većih troškova zaposlenika. Stopa adekvatnosti kapitala iznosi 13,3 posto i omogućila im je da prilično komotno prođu nedavni stres test Europskog nadzornog tijela za bankarstvo. Za gotovo 17 posto smanjili su udio loših kredita; sa 7,1 posto na početku godine na 5,8 posto na kraju lipnja.

– Uvjereni smo da ćemo biti u stanju održati pozitivan trend u poslovanju s klijentima i zbog daljnjeg ulaganja u digitalizaciju. Stoga smo i podigli prognozu povrata na kapital u 2016. na više od 12 posto – istaknuo je Andreas Treichl, čelnik Erste Grupe.

>>Dvije najveće banke zaradile 1,45 mlrd. kn

>>Samo dvije banke pale na stres-testu, vlasnici hrvatskih solidni

Komentara 1

Avatar gledatelj_zikine_dinastije
gledatelj_zikine_dinastije
13:51 06.08.2016.

jbt zemlja propada a ovi iscjede od gradjana 800 milja eura u pola godine...i umjesto da drzava njima oporezuje maksimalno tu dobit i vrati socijalno ugrozenima oni oporezuju nas kroz kazne. vece poreze. trosarine na gorivo. ugostitelja zbog kave. bakicuu na standu uz licku magistralu zbog kile ilegalnog sira...nismo ni svjesni koliko smo jadni...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije