Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Energy Investment Forum

Pitanja vrijedna milijarde dolara na Energy Investment Forumu

Pitanja vrijedna milijarde dolara na Energy Investment Forumu
Foto: Thinkstock
06.02.2014.
u 12:48

Gotovo sve zemlje u regiji posljednjih su se godina jače mobilizirale na projektima energetike koja je prepoznata kao glavni pokretač gospodarstva.

Gotovo sve zemlje u regiji posljednjih su se godina jače mobilizirale na projektima energetike koja je prepoznata kao glavni pokretač gospodarstva. Koliki je potencijal takvih projekata govori već i brojka da su u narednih desetak godina u Hrvatskoj planirana 174 projekta čija je vrijednost veća od 22 milijarde eura. Znatan dio njih razvijat će velike domaće kompanije samostalno, ali i u suradnji s privatnim ulagačima za što su im već sada na raspolaganju projekti vrijedni osam milijardi eura.

Promjene su vidljive na svim poljima energetike. Nakon nekoliko desetljeća stagnacije i Hrvatska i Crna Gora i Bosna i Hercegovina i Srbija najavile su veću mobilizaciju u projektima razvoja novih naftnih i plinskih nalazišta. Stoga se već nameće pitanje očekuje li nas novi procvat balkanske naftne industrije? U Europi pak velike promjene doživljava elektroenergetsko tržište, gdje poslovni modeli postojećih, ali i već planiranih elektrana postaju ugroženi. U takvim promjenjivim uvjetima svi traže efikasnije rješenje kako razvijati višegodišnje kapitalne investicije u elektroenergetici.

Istovremeno, novim akcijskim planom za obnovljive izvore energije, hrvatska je Vlada glavni naglasak budućeg razvoja stavila na projekte energetskog korištenja šumske i poljoprivredne biomase, dok su značajno umanjene ranije najavljivane kvote poticane proizvodnje energije iz sunca i vjetra. Takve odluke još uvijek izazivaju podijeljene reakcije u poslovnoj i stručnoj javnosti, a jedna od njihovih kritika je da Hrvatska na taj način gasi budući razvoj tehnološke industrije u tim sektorima. Uz to, usprkos znatnim resursima, u Hrvatskoj su još nedovoljno iskorištene male hidroelektrane koje bi najavljenim pojednostavljenjem birokratske procedure mogle biti golem investicijski potencijal i velika poslovna šansa za domaće gospodarstvenike.

Svi potencijali u sektoru energetike neosporno su veliki, no uz njih dolaze i barijere koje treba riješiti kako bi se stvorile nove poslovne prilike i omogućio rast gospodarstva. Prije svega, potrebno je stvaranje povoljnog regulatornog okvira, razvoj različitih naprednih modela projektnog financiranja te uspješnost procesa transfera modernih tehnologija.

Što može pokrenuti nove energetske investicije? Tko u regiji ima najviše šanse za njihovo privlačenje? Je li bolje ulagati u konvencionalne ili nove izvore energije? Pitanja su vrijedna milijarde dolara. Odgovore na njih pokušat će dati sudionici konferencije Energy Investment Forum 2014. koja će se u organizaciji Poslovnoga dnevnika održati 26. i 27. veljače u Zagrebu.  

Riječ je o dvodnevnom događaju koji će okupiti čelnike najvećih domaćih energetskih kompanija, predstavnike znanstvene zajednice te investitore. Dva dana ispunjena izlaganjima i raspravama posvećenim problematici razvoja energetskih investicijskih projekata u Hrvatskoj i regiji bit će upotpunjena i izložbenim programom te neformalnim druženjima koja su itekako prilika za nove ideje.  Za sudjelovanje na konferenciji možete se prijaviti ovdje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije