Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROJEKT ZEF-A I PARTNERA

Elektropunionica u Ogulinu potpuno hrvatski proizvod

Foto: ZEF
VL
Autor
Valentina Wiesner
02.07.2019.
u 08:12

Inovativni softver ima značajke koje još ne postoje ni na globalnom tržištu: mogućnost rezervacije termina punjenja i interaktivni display

Jedna od rijetkih punionica za električna vozila, u potpunosti proizvedena u Hrvatskoj, puštena je nedavno u rad u Ogulinu: nastala je kao plod suradnje Zadruge za etično financiranje (ZEF) i njihovih članova ITAS-a Prvomajske i Electroma sa slovenskim partnerom, tvrtkom Elevat. Postavljanje je financirao Grad Ogulin.

Čekaju sufinanciranje

– Ovo je tek prva u nizu ovakvih punionica koje namjeravamo postaviti u Hrvatskoj, u svojim smo projektima fokusirani na obnovljive izvore energije – prokomentirao nam je Toni Tvrtković, voditelj strateških projekata Zadruge za etično financiranje i dodao da takva infrastruktura treba biti dostupna i na, uvjetno rečeno, periferiji Hrvatske, a ne samo u najvećim gradovima. Jedan od osnovnih postulata zadružnog poslovanja je, kaže, upravo razvijanje lokalnih zajednica.

Gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović poručio je s otvorenja da će postavljanje elektro punionice imati pozitivan učinak i na razvoj turizma i imidž Ogulina kao grada koji brine o zaštiti okoliša.

Postavljanje punionice stajalo je 104.249 kuna, od čega se na trošak same punionice odnosi 43.362 kune, a ostatak je cijena građevinskih radova, električnog priključka i projektne dokumentacije. No, postavljanje elektropunionice prijavljeno je za sufinanciranje Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i u tijeku je evaluacija pa će dio iznosa, bude li projekt prihvaćen, biti refundiran gradu Ogulinu. ZEF, inicijator projekta, sudjeluje kao konzultant i potpora u plasiranju punionica na hrvatsko i inozemna tržišta, a nositelj je i brenda “ZEF punionice”.

Electrom je zadužen za brendiranje, a glavna je karika ITAS Prvomajska iz Ivanca, jedina tvornica alatnih strojeva u Hrvatskoj. ITAS upravo radi na usavršavanju sljedeće serije punionica, a široj je javnosti postao zanimljiv nakon uspješnog preuzimanja vlasništva nad tvornicom od strane radnika i uvođenja demokratskog načina upravljanja. Imaju 170 zaposlenika, od kojih su čak 70 hrvatski branitelji.

– Slovenski je partner Implera Elevat zadužen za inovativni softverski sustav u punionicama sa značajkama koje još ne postoje na globalnom tržištu – pojasnio je Toni Tvrtković.

Punionica, precizirao je, ima mogućnost rezervacije termina punjenja, interaktivan display koji vlasniku punionice osigurava dodatne prihode od iznajmljivanja marketinškog prostora na ekranu, a jedna od najvažnijih značajki je ta da za aktivaciju punjenja nije potrebna prethodna registracija korisnika, niti RFID kartice, nego je dovoljno nazvati besplatni broj naveden na punionici te nakon prvog zvučnog signala započinje punjenje vozila.

Podrška 0-24

– To je posebno važno za turiste koji dolaze u razna doba dana i noći te tada nemaju mogućnost otići u neki centar kupiti RFID karticu – ističe Tvrtković.

Punionica ima korisničku podršku dostupnu 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu i može puniti dva vozila istodobno, a model je prilagođen i za naknadnu nadogradnju na DC punionicu snage čak do 150 kW

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije