Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Eurizonov kutak o tržištu

Ekonomski i tržišni učinci rusko-ukrajinske krize

11.03.2022.
u 17:01

Više od 15 dana rata u Ukrajini je iza nas, rata koji je osim ljudske tragedije dodatno zakomplicirao ekonomski i tržišni scenarij početkom 2022. Rat dodaje faktor neizvjesnosti i usporava gospodarski rast, ali ovaj geopolitički događaj mora se razmotriti u povijesnom kontekstu kako bi se dale neke procjene.

Događaji ove prirode izazivaju veliku pozornost medija i imaju snažan emocionalni utjecaj, stvarajući značajne faze (uglavnom privremene) volatilnosti na financijskim tržištima. Nakon toga, geopolitički događaj postaje dio općeg scenarija, odnosno ukupnog makroekonomskog i tržišnog konteksta te ne mijenja njegovu razvojnu dinamiku jer se ulagači usredotočuju na kvantificiranje ekonomskog učinka, a koji često ne uzrokuje kraj gospodarskog ciklusa.

Niti jedan od geopolitičkih događaja u posljednjih dvadeset godina nije okončao gospodarski ciklus,  također zato jer su donesene ekonomske politike kako bi se neutralizirali negativni i restriktivni učinci.

Jasno je da će rat u Ukrajini usporiti gospodarski rast i imati jako težak učinak na uključene zemlje. Područja najbliža sukobu koja imaju značajne trgovinske veze s tim zemljama, također će biti materijalno pogođena. Hrvatska trgovinska razmjena s Rusijom i Ukrajinom bila je skromna promatrajući ukupni obujam, zbog čega izravni gospodarski utjecaj neće biti značajan. SAD će također osjetiti neke od posljedica, budući da će ograničavanje dijela ponude nafte i plina smanjiti rast i uzrokovati veću inflaciju. Učinci će se također proširiti na Aziju u obliku viših cijena nafte, ali će ovo područje doživjeti manje izravan gospodarski utjecaj.

Osobito će Azija i Amerika, ali i Europa, moći prilagoditi svoje monetarne i fiskalne politike kako bi nadoknadile restriktivne učinke ovog gospodarskog ciklusa.

Sada je jasno da će rat održati globalnu inflaciju višom dulje nego što se očekivalo, ali kontekst je bitno drugačiji od 2021. Neodrživi rast u 2021. koji je bio prevelik za proizvodne sustave (tzv. „uska grla“), potpuno se razlikuje od očekivanog dodatnog energetskog šoka  koji će usporiti gospodarstvo, čime se otklanja potreba za daljnjim ograničenjima.

Iako nije usporediv, u smislu da je znatno ozbiljniji od prethodnog geopolitičkog događaja vezanog uz Krim 2014. godine, čini se da rat između Rusije i Ukrajine neće uzrokovati globalnu recesiju, iako ima vrlo važne globalne i lokalne posljedice. Investitori trenutno tumače događaje na ovaj način i čini se da su uvjereni da će se vjerojatno poduzeti protumjere monetarne i fiskalne politike kako bi se ublažili recesijski rizici, uzimajući u obzir inflacijske pritiske.

Kako ulagati?

U razdobljima visoke volatilnosti važno je zadržati racionalan, a ne emocionalan pristup, izbjegavajući odluke vođene stresom i strahom. Ulaganje ima za cilj održavanje i povećanje kupovne moći štednje tijekom vremena (u suprotnome potencijalno nagrižene inflacijom). Metodologija, disciplina i profesionalni pristup, primijenjeni na odgovarajući vremenski horizont, ključni su sastojci za ispravne investicijske odluke.

Ako ulagatelji imaju dobro diversificiran portfelj, najprikladniji pristup je zadržati postojeća ulaganja, ne podliježući utjecaju tržišnih fluktuacija, imajući na umu investicijski cilj i povezani vremenski horizont ulaganja. Na uspješnost dobro diversificiranog portfelja manje utječe kratkoročna volatilnost na burzama. Za konzervativne ili umjerene ulagatelje, sada bi čak moglo biti pravo vrijeme za razmatranje potencijalne postupne preraspodjele imovine prema dioničkim tržištima, u skladu s vlastitim profilom rizika i horizontom ulaganja.

Za ulagatelje s viškom rezervi likvidnosti ili u svakom slučaju mogućnošću jačanja investicijskih pozicija, sadašnja faza može predstavljati priliku za izgradnju budućih prinosa portfelja, sa srednjoročnom perspektivom.

Privredna banka Zagreb d.d. je distributer fondova društva Eurizon Asset Management Croatia d.o.o.

Ovaj tekst je pripremljen u suradnji s društvom Eurizon Asset Management Croatia d.o.o. u edukativno-informativne svrhe na temelju podataka važećih u trenutku njegove izrade i kao takav podložan je promjenama.  Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude. Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama. Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet teksta nisu u cijelosti objašnjeni.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije