Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konferencija instituta za javne financije i zaklade Friedrich ebert

Ekonomisti vole porez na nekretnine, političari baš i ne

Ilustracija
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
25.10.2019.
u 00:30

Samo 0,5 posto BDP-a u Hrvatskoj se prikupi od nameta na imovinu

Institut za javne financije u suradnji sa Zakladom Friedrich Ebert organizirao je konferenciju posvećenu oporezivanju imovine i nekretnina na kojoj su pozvana predavanja održale svjetski poznate stručnjakinje Enid Slack, ravnateljica Instituta za financije i upravu u Torontu (Kanada), i Sarah Perret iz OECD-a.

Perret je istaknula da bi oporezivanje imovine moglo imati puno veći potencijal za prikupljanje proračunskih prihoda, ali i zadovoljavanje načela pravednosti. Ključan je njihov dizajn, osobito oporezivanja nasljedstva, transparentnost, ali i razina dohodovne nejednakosti pojedine zemlje. Hrvatska ulazi u skupinu država s ispodprosječnim pritiskom na imovinu, od kojeg se prikupi 0,5 posto BDP-a, za razliku od vodeće Francuske gdje imovinski porezi dosežu gotovo 5 posto BDP-a. Slovenija bi svoj nekretninski porez nakon nekoliko pokušaja i odustajanja trebala početi naplaćivati od 2021. godine, Hrvatska ga je nekoliko puta pokušala uvesti i odustala.

Sarah Perret jučer je kazala da bi imovinskom porezu možda trebao prethoditi dobro dizajniran porez na nasljedstvo, sa što manje izuzeća. Enid Slack kaže da ekonomisti vole nekretninski porez jer je učinkovit, pravedan, ima potencijal da lokalnoj zajednici osigura stabilne i predvidljive prihode, no svemu usprkos takvi su porezi zbog političkog pritiska u mnogim zemljama niski. Slack smatra da se javnu potporu za porez na imovinu može steći izgradnjom fiskalnog povjerenja i naglašavanjem koristi od oporezivanja imovine.

VIDEO Porez na imovinu: Razlozi 'za' i 'protiv'

Ključne riječi

Komentara 10

ST
stefj
02:18 25.10.2019.

Svi porezi u konačnici završe da bi se nahranili uhljebi. Ako se već treba birati, onda bi porez na nekretnine bio ono što treba Hrvatskoj, ali ne njegovo uvođenje ad hoc već da bi se neki drugi porez smanjio ili ukinuo... Uvođenjem poreza na nekretnine porezno opterećenje bi se možda pravednije raspodjelilo i ne bi se toliko kažnjavao rad. Ili recimo da se PDV smanji na razine normalnijih država, npr. 20% i 10% na hranu i odjeću... No, bez obzira na poreze, i dalje je apsolutno najveći i gorući problem Hrvatske glomazna, neefikasna, te po društvo i gospodarstvo devastirajuća državna i javna služba. Bez rješavanja tih struktura ne možemo dalje, i dalje ćemo imati neodrživ mirovinski sustav, neodrživo zdravstvo, školstvo i sl.

VE
velikazmija
04:34 25.10.2019.

nema ih kome da odgovorim-

VE
velikazmija
04:42 25.10.2019.

meni je drago da je lozinka sijela ajmo malo pod poplun najavili su meterolozi snig-

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije