Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OHRABRUJUĆE BROJKE

Ekonomisti: Eurozona je kasnila s ekonomskim oporavkom, no čini se da je krenuo

Ilustracija
POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
03.05.2021.
u 14:22

Treći val zaraze koronavirusom u Europi prisilio je pojedine vlade da zatvore veći dio dominantnog uslužnog sektora, ali tvornice su uglavnom ostale otvorene

 Aktivnosti u industriji eurozone porasle su u travnju najsnažnije otkada je londonska tvrtka Markit počela objavljivati izvješća, potaknute snažnom potražnjom koja je opteretila kapacitete, pokazalo je istraživanje objavljeno u ponedjeljak.

Treći val zaraze koronavirusom u Europi prisilio je pojedine vlade da zatvore veći dio dominantnog uslužnog sektora, ali tvornice su uglavnom ostale otvorene. Markitov indeks menadžera nabave (PMI) u industriji popeo se u travnju za 0,4 boda u odnosu na ožujak, na 62,9 bodova, što je njegova najviša vrijednost otkada je kompanija za prikupljanje i obradu podataka u lipnju 1997. počela objavljivati izvješća.

„Eurozona je kasnila s ekonomskim oporavkom, no čini se da je krenuo. Gledajući gdje smo sad, brojevi su ohrabrujući“, rekao je ekonomist ING-a Bert Colijn. "Nema gotovo nikakve sumnje da će drugo tromjesečje biti puno bolje od prvog", dodaje Colijn. Indeks nerealiziranih narudžbi porastao je za 1,1 bod, na 61,5 bodova, također rekordnu razinu.

Rast francuske proizvodnje malo je popustio od vrhunca u ožujku zbog zaostataka, no talijanska tvornička aktivnost porasla je najsnažnijim tempom otkada je londonska tvrtka počela objavljivati izvješća. Njemačke tvornice radile su i tijekom pandemije, gotovo neometane ograničenjima, a aktivnost je početkom godine ubrzala, potaknuta snažnom potražnjom SAD-a i Kine.

Budući da su troškovi sirovina snažno porasli, i tvornice su bile prisiljene dizati cijene koje su porasle najsnažnije otkada je Markit počeo prikupljati podatke.

"Potražnja je veća od ponude, a posljedica su više cijene koje naplaćuju proizvođači. I one sada rastu najsnažnije otkada se istraživanje počelo provoditi", ističe glavni poslovni ekonomist Markita Chris Williamson.

"Veliko je pitanje koliko će dugo trajati ti pritisci na cijene i u kojoj će mjeri viši troškove robe i usluga biti preneseni na potrošače", dodaje Williamson.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije