Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prilikom prvog posjeta Hrvatskoj predsjednik Hosni Mubarak lobirao:

Egipat želi izgraditi riječku luku i uzeti je u koncesiju

Hosni Mubarak
AFP
02.11.2009.
u 00:19

Predsjednik Mubarak izrazio je želju da se što više hrvatskih tvrtki, poput Ine, Ingre, Crosca i Geofizike, angažiraju u Egiptu.

Nedavni, prvi posjet egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka Hrvatskoj vezan je i uz budućnost riječke luke, koju ta zemlja želi uzeti u koncesiju. Više od desetljeća Egipat s Hrvatskom pregovara o toj koncesiji, a prvi tajnik egipatskog veleposlanstva u našoj zemlji Tarek Youssef kaže kako je Mubarakov posjet bio uspješan te da su ga egipatski mediji proglasili s pravom povijesnim.

– Premda je Hosni Mubarak istodobno posjetio Sloveniju, Mađarsku, Italiju i Hrvatsku, s predsjednikom Mesićem razgovarao je o suradnji riječke i aleksandrijske luke. Egipat od osamostaljenja Hrvatske pokazuje veliko zanimanje za koncesiju nad riječkom lukom kako bi preko nje mogao plasirati svoju robu na zapadno tržište. Stoga Hrvatskoj nudi gradnju i modernizaciju luke, u čemu egipatske tvrtke imaju veliko iskustvo, ali i podjednako raspolaganje lukom u Aleksandriji.

Predsjednik Mubarak izrazio je i želju da se što više hrvatskih tvrtki, poput Ine, Ingre, Crosca i Geofizike, angažiraju u Egiptu, a ti bi se ugovori mogli realizirati za dva mjeseca, kada u Hrvatsku stiže velika gospodarska delegacija – objasnio je T. Youssef. Dodaje kako će nakon potpisivanja ugovora gospodarstvenika oživjeti trgovinska razmjena kakvu su dvije zemlje imale u bivšoj Jugoslaviji.

– Lani je trgovinska razmjena Egipta i Hrvatske bila u vrijednosti 70 milijuna dolara – kaže Youseff. Dodaje kako je Hrvatska u Egipat dosad najviše izvozila drva, pa su se predsjednici složili da bi Hrvatska trebala izvoziti i ostale svoje proizvode te uvoziti više egipatske robe. Važna tema razgovora bili su i mirovni procesi na Bliskom istoku.

– Egipat je izrazio želju, kao i mnoge druge arapskoislamske zemlje, da se Hrvatska kao nestalna članica UN-a uključi u mirovne procese – otkriva Youseff te napominje kako je baš zbog toga Mesić, prije svojeg puta u Izrael i prije posjeta sirijskog predsjednika Al Assada Hrvatskoj, htio čuti i Mubarakovo mišljenje o tome te se s njime posavjetovati s obzirom na to da SAD i Europska unija žele da Hrvatska postane čimbenik stabilnosti na području istočne Europe i tzv. zapadnog Balkana.

Ključne riječi

Komentara 5

LI
Libela
02:02 02.11.2009.

Rijeka je dobila na rejtingu jer gradi džamiju.

IB
Ivana Brkić Ćubela
07:04 02.11.2009.

egipcani Drevni narod koji je nekada zidao piramide . Po zadnjem popisu jedan deo potomaka tog drevnog naroda živi u Srbiji. Dokaz da potiču od slavnih graditelja je evidentan jer svoje kartonske \" piramide \" grade na najnezgodnijim i nepristupačnijimm delovima gradova u Srbiji... Brate nisam ja Rom, ja sam Egipćanin...

LI
Libela
01:25 02.11.2009.

Bez povezivanja nema ništa. Uvesti brodsku liniju i avionsku liniju. Pobrinuti se za siroče-riječki aerodrom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije