Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJAVILI INOVATIVNI PRISTUP

EBRD: U idućih pet godina više od polovina ulaganja će biti usmjerena u zelenu ekonomiju

Zagreb: Plenković primio predsjednika Europske banke za obnovu i razvoj Sumu Chakrabartija
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
09.07.2020.
u 14:41

Osim većih ulaganja, cilj je i smanjenje emisije stakleničkih plinova za 25 do 40 milijuna tona godišnje do 2025. i određivanje roka za usklađivanje svih EBRD-ovih projekata s Pariškim sporazumom o klimi. Odluka bi trebala biti donesena najkasnije 2022. godine.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) planira u idućih pet godina usmjeriti više od polovine ulaganja u zelenu ekonomiju kako bi poduprla borbu protiv klimatskih promjena, trasiranu Pariškim klimatskim sporazumom.

Do 2025. više od 50 posto ukupnih ulaganja EBRD-a trebalo bi biti usmjereno u potporu zelenom ekonomskom oporavku zemalja u kojima EBRD posluje, pri čemu bi se u obzir uzimale posljedice pandemije koronavirusa, objavio je EBRD u srijedu.

Ulaganja bi se povećala inovativnim pristupom nizu područja, objašnjavaju u banci, skicirajući 'ozelenjavanje' financijskog sektora i energetskih sustava, dekarbonizaciju industrije, održive gradove i komunikacijske i sustave opskrbe hranom, te očuvanje 'prirodnog kapitala'. 

Posebno bi se vodilo računa o pravednoj tranziciji, rodnoj ravnopravnosti, prilikama koje pruža cirkularna ekonomija, te o zelenim digitalnim rješenjima i o ulozi energetske efikasnosti, navodi se u priopćenju.

Osim većih ulaganja, cilj je i smanjenje emisije stakleničkih plinova za 25 do 40 milijuna tona godišnje do 2025. i određivanje roka za usklađivanje svih EBRD-ovih projekata s Pariškim sporazumom o klimi. Odluka bi trebala biti donesena najkasnije 2022. godine.

Banka će tako temeljito provjeravati sva ulaganja kako bi bila sigurna da su u skladu s Pariškim sporazumom o klimi ali i odgovarajućim planovima zaštite klime u zemljama u kojima posluje, vodeći računa o njihovim prioritetima.

Povećala bi i kapacitete za podršku u razvoju niskougljičnih i strategija klimatske otpornosti i pojačala nastojanja na mobilizaciji zelenih ulaganja.  

U planu je i pojačani rad na smjernicama, kako bi svih 38 zemalja moglo efikasno ostvariti ciljeve zaštite klime i okoliša, te suradnja s drugim multilateralnim zajmodavcima, navodi se u priopćenju.

Novi plan za zelenu ekonomsku tranziciju usvojio je jučer EBRD-ov odbor direktora a bazira se na bančinim načelima usvojenima uoči Pariškog samita o klimi 2015. godine. Bančini dioničari trebali bi o njemu glasati na skupštini 7. i 8. listopada.

Komentara 1

Avatar vratar1
vratar1
07:16 10.07.2020.

agenda 21

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije