Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAST PROIZVODNJE

EBITDA MOL Grupe u prvom tromjesečju veća od 500 milijuna dolara

MOL Grupa
Foto: Promo
1/3
03.05.2019.
u 15:45

Proizvodnja je dodatno porasla u prvom tromjesečju, na 116.000 barela ekvivalenta nafte dnevno, najviše u zadnjih sedam godina.

MOL Grupa u petak je objavila financijske rezultate za prvo ovogodišnje tromjesečje, prema kojima je ostvarila dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) u iznosu većem od 500 milijuna dolara.

To je u skladu s predviđanjima za cijelu godinu, ističu iz MOL-a u priopćenju.

EBITDA upstreama (sektor istraživanja i proizvodnje nafte i plina) u prvom je tromjesečju ostala nepromijenjena u odnosu na isto razdoblje prošle godine i iznosila je 283 milijuna dolara. Pritom je, kako se navodi, proizvodnja dodatno porasla u prvom tromjesečju, na 116.000 barela ekvivalenta nafte dnevno, najviše u zadnjih sedam godina, a "potaknuta snažnim rezultatom imovine u Velikoj Britaniji".

Downstream (sektor prerade nafte, prodaje naftnih derivata i petrokemije) je zabilježio slabiji prvi kvartal, uz čistu CCS EBITDA od 138 milijuna dolara, što je 37 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, a što se objašnjava "pogoršanim rafinerijskim okruženjem koje je djelomično ublaženo jako dobrim internim rezultatima".

MOL-ova djelatnost usluga kupcima nastavila je s dvoznamenkastim rastom, uz rast EBITDA od 10 posto na godišnjoj razini, kao rezultat veće prodaje goriva i povećanog doprinosa u segmentu ostale robe. Potrošnja motornih goriva je u odnosu na isto razdoblje prošle godine porasla za tri posto u regiji srednje i istočne Europe, s izuzetnim rastom od pet posto u Mađarskoj i u Hrvatskoj, što je osiguralo poticajno okruženje, kaže se u priopćenju MOL-a.

Plinsko poslovanje je ostvarilo EBITDA od 66 milijuna dolara u prvom tromjesečju, što je pad od 23 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

"U prvom smo tromjesečju imali EBITDA od 500 milijuna dolara i pozitivne pojednostavljene novčane tokove te smo zbog toga sada na pravom putu da ispunimo svoja predviđanja za 2019. godinu i financiramo svoje transformacijske investicije", izjavio je u priopćenju predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor MOL-a Zsolt Hernádi.

Dodao je da je zarada smanjena u odnosu na visoku bazu iz istog razdoblja prošle godine, jer su rafinerijske marže bile znatno slabije i to je samo djelomično ublaženo jakim internim rezultatima u svim djelatnostima.

Hernádi naglašava da je upstream povećao proizvodnju na najvišu razinu od 2012. godine.

MOL Grupa je međunarodna naftna i plinska kompanija sa sjedištem u Budimpešti. Prisutna je u više od 30 zemalja. Unutar MOL Grupe posluju četiri rafinerije i dva petrokemijska pogona u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj. Grupa u vlasništvu ima gotovo 2.000 benzinskih postaja u deset zemalja srednje i jugoistočne Europe.

Ključne riječi

Komentara 1

VG
Veseli Gost
16:32 03.05.2019.

Koliko ce od toga profita pripasti Hrvatskoj?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije