Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obrtnička zanimanja

Dva Patrika iz Krapine kada postanu električari ostat će raditi doma

Ministarstvo gospodarstva dodijelilo stipendije učenicima Srednje škole Krapina
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/17
12.03.2020.
u 20:55

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta dodijelilo stipendije od po 18.000 kuna đacima Srednje škole Krapina

Patrick Zagoršak budući je elektromehaničar, a Patrik Lenard elektroinstalater. Obojica pohađaju treći razred Srednje škole Krapina i obojica su jučer dobili ugovore o stipendiji koje im je dodijelilo Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta za strukovna zanimanja, a koja su godinama u Hrvatskoj deficitarna.

Veliki poticaj za rad i učenje

– Do sada nikada nisam dobio nikakvu stipendiju tako da će mi ovih 18.000 kuna biti veliki poticaj za rad i za učenje – kaže Zagorščak koji od prvog razreda srednje škole ide na stručnu praksu u firmu u kojoj se nada da će ostati raditi i kada završi obrazovanje. Cilj mu je ostati raditi u Hrvatskoj te o odlasku niti ne razmišlja baš kao ni njegov kolega Patrik Lenard.

– Kada sam upisivao srednju školu dobro sam se raspitao o stanju na tržištu rada tako da znam da neću imati problema sa zapošljavanjem i to mi je jako važno – kaže 17-godišnji Lenard uvjeren kako će stipendije biti veliki poticaj i osnovnoškolcima da se odluče za deficitarna strukovna zanimanja.

Radi se o sredstvima koja su osigurana projektom Ministarstva gospodarstva “Poticanje obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja“.

Projekt je vrijedan 250 milijuna kuna, a cilj mu je usklađivanje obrazovnog sustava s potrebama tržišta.

– To su sve mjere kojima nastojimo još više potaknuti upise učenika u strukovne škole. U protekle tri godine dodijelili smo ukupno 7000 stipendija, a njihov broj iz godine u godinu raste – rekao je resorni ministar Darko Horvat na svečanosti “Gdje su ruke ima i struke” jučer u Krapini.

Do 2016. godine stipendije su dodjeljivale iz proračuna, dok su zadnje četiri godine osigurana sredstva iz europskih fondova.

Ministarstvo gospodarstva dodijelilo stipendije učenicima Srednje škole Krapina
1/17

U 2016. dodijeljene su 1522 stipendije od 13,7 milijuna kuna, 2017. godine 2342 stipendije od oko 21 milijuna kuna.

Školske godine 2018./2019. dodijeljeno je 2968 stipendija od oko 26 milijuna kuna. Za ovu školsku godinu pristiglo je više od 5000 prijava te se očekuje da će se u konačnici dodijeliti više od 4200 stipendija. 
 S prošlogodišnjih 9000 kuna stipendije su povećane na 18.000 kuna godišnje, a 104 su dobili đaci Srednje škole Krapina čiji ravnatelj Ivica Rozijan kaže kako se rezultati niza poticaja već vide.

I nagrada od 1750 kuna

– Iz našeg je iskustva interes za obrtnička zanimanja porastao za oko 30 posto i mi svake godine upisujemo planirani broj učenika u deficitarne programe – kaže Rozijan i nada se da će to pozitivno djelovati na gospodarstvo Krapinsko-zagorske županije i cijele Hrvatske.

Učenici mogu uz stipendiju kroz ugovor o naukovanju ostvariti pravo i na nagradu od 1750 kuna mjesečno, što znači da ukupno mjesečno mogu dobiti 3250 kuna, što je iznos minimalne plaće u Hrvatskoj.

VIDEO Ministarstvo gospodarstva dodijelilo stipendije učenicima Srednje škole Krapina

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta dodijelilo je jučer i poticaje devetorici obrtnika i to do maksimalnog iznosa od pola milijuna kuna.
– Vlasnik sam obrta od 1998. godine i od prvog dana uzimam učenika u radionu. Prije nikada nitko osim škole nije pitao za njih, pa sa su nam poticaji velika motivacija. Kupit ćemo nove strojeve i pokazati učenicima nove tehnike rada – kaže Branimir Lovrečki, vlasnik obrta Metal M.B.

Ove je godine Ministarstvo gospodarstva dodijelilo oko 500 potpora za naukovanje, dok ih je 2016. bilo tek 34. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije