Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
učinak rejtinga

Državi jeftinije zaduživanje, no građanima kamate i dalje iste

'09.07.2012., Osijek - Konferencija za medije u PU Osjecko baranjske zupanije povodom zapljene kilogram kokaina. Zaplijenjen novac. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL'
Davor Javorović/PIXSELL
07.09.2012.
u 11:36

Povišeni kreditni rejting tek je donekle popravio gospodarsku situaciju u zemlji

Vrijednost hrvatskih državnih obveznica u svijetu malo je porasla, dok su kamate na državni dug neznatno pale nakon što je agencija za kreditni rejting Fitch blago popravila kreditni status Hrvatske, piše Novi list. Državi je neznatno pojeftinilo zaduživanje, ali kamate na kredite koje građani i poduzeća dobivaju u domaćim bankama zasad neće pasti, doznaje se u bankarskim krugovima.

>> Prva velika pobjeda ministra financija SuperSlavka Linića

− Još u srijedu, nakon objave Fitcha, osjetila se pojačana potražnja za hrvatskim euroobveznicama koja je nastavljena i jučer, uz rast cijene dolarskih do 0,5 posto − primijetili su analitičari Raiffeisen banke. Prema neslužbenim informacijama, mnogi bankari u Zagrebu, koji su kreditirali državu, jučer su trljali ruke jer su izračunali da zbog povećanja cijene obveznica mogu zaraditi milijune kuna.

Analitičar Zdeslav Šantić iz Splitske banke smatra kako je jačanje kreditnog statusa dobra vijest, no ona nije značajnije utjecala na financijska tržišta te neće imati dugoročni karakter.

− Popratni tekst agencije Fitch pokazuje da je pred nama još puno posla − upozorava Šantić.

Vijest je pozitivnom ocijenio i Andreas Treichl, predsjednik uprave Erste grupe iz Beča, koji smatra da je ozračje stabilnosti jako važno.

− Prihvatite to, budite sretni i ne pričajte o tome previše − rekao je.

>> Milanović: Želimo BBB- rejting do kraja mandata dići na A predznak

>> Konačno dobra vijest! Hrvatska spasila kreditni rejting

Komentara 6

EU
eurobanana
12:23 07.09.2012.

Sada se Hrvatska Politicka Elita mora rastcati po bijelom svijetu da sto vise uzimaju Kredita jer druge godine im je kasno dici ce se perjanica a perije leti na sve strane...$$$ lete i zavse na djevicanskim otocima pod privatnim kapitalomalom zaduzeni narod niti vidia niti cuo za nove dugove a spika podobnih Mi se iz krize necemo nikada izvuci

PR
promag
14:04 07.09.2012.

Drugim riječima, Rejting agencija je samo poručila našoj Vladi da sada može pokrenuti novo zaduživanje, dok i Hrvatska ne dođe u situaciju Grčke.

SA
sadmeimasadmenema
22:52 07.09.2012.

Državi jeftinije zaduživanje, no građanima kamate i dalje iste ...................................................... Stvar je jednostavna. Ja i dalje neću dizat njiove kredite. Mogu si ji zabit va ................ Meni ravno, pa najmanje do drugog Brača.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije