Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NASTAVAK TRENDA

Države će se vrlo jeftino zaduživati još pet godina

Ilustracija
Foto: MOHAMED AZAKIR/REUTERS/PIXSELL
01.10.2019.
u 18:00

Prinos na 10-godišnju američku obveznicu trenutno je 
1,7 posto

Ministri financija diljem svijeta barem do 2025. moći će uživati u vrlo povoljnom zaduživanju, ako je suditi po rezultatima Reutersove ankete o trajanju trenda niskih kamatnih stopa. Anketa je provedena od 19. do 27. rujna, a stotinjak ekonomista koji su u njoj sudjelovali smatra da ćemo niskim kamatnim stopama i prinosima na obveznice svjedočiti još godinama.

Dvije trećine analitičara smatra da će razdoblje vrlo jeftinog novca i niskih prinosa trajati još najmanje pet godina. To je značajan zaokret u razmišljanju s obzirom na to da su ispitanici još do prije tri mjeseca procjenjivali da će niski prinosi trajati još dvije godine. Približno jednak postotak ispitanika smatra da je vjerojatnije da će prinosi vodećih državnih obveznica tijekom ove godine dodatno pasti.

Podsjetimo, dok se krajem prošle godine procjenjivalo da će najveće središnje banke zaoštravati monetarnu politiku, američko-kineski trgovinski rat čije razrješenje nije na vidiku te posljedično usporavanje globalnog gospodarstva dovelo je do daljnjeg labavljenja. To je i prinose na rekordnih 17 bilijuna dolara vrijednih obveznica gurnulo u negativno područje.

Komentara 1

MO
moškov
18:21 01.10.2019.

A sto onda....pa hrvatska nije otplatila ni lipu glavnice duga niti je to moguce....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije