Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MJERE

Hrvatskoj iz EU 1,16 milijardi eura za borbu protiv korone

Mario Draghi receives the Order of Merit of the Federal Republic of Germany in Berlin
Foto: Annegret Hilse/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
26.03.2020.
u 18:02

– Ovo će biti povijesni virtualni summit, poput onoga na kojemu su se lideri okupljali tjedan dana nakon 11. rujna 2001. ili nakon pada Berlinskog zida. Povijest će gledati što su naši lideri učinili – rekao je Letta

Videokonferencija lidera 27 država članica EU završila je sinoć burno, ali bez velikog dogovora o udruženom europskom odgovoru na krizu povezanu s koronavirusom.

Italija i Španjolska odbile su pristati na unaprijed pripremljen nacrt zajedničke izjave jer nisu bile zadovoljne što se u njemu ne spominje naznaka izdavanja korona-obveznica, nego se kao odgovor na ovu izvanrednu krizu spominju već postojeći fiskalni instrumenti koji, po njima, nisu dovoljni. Na kraju je sve završilo dogovorom da u sljedeća dva tjedna treba pronaći rješenje. Tijekom trajanja videokonferencije premijer Andrej Plenković objavio je na Twitteru da Hrvatska može računati na 1,16 milijardi eura u Komisijinom paketu ukupno vrijednom 37 milijardi eura za prvi val obrane od koronavirusa.

To su iznosi koji su ranije najavljeni i već postoje u proračunu EU, dok novi instrumenti sinoć nisu dogovoreni. Ništa nalik Marshallovu planu, što je uoči videokonferencije kao cilj navodio i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, a prije njega i španjolski premijer Pedro Sanchez, nije sinoć dogovoreno. Ako nema kolektivizacije izdavanja obveznica, onda se svaka država članica EU bori protiv koronavirusa sama za sebe, poručio je talijanski premijer Guiseppe Conte.

Njemačka, Nizozemska i slične zemlje opiru se ideji korona-obveznica. Donedavni predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi, koji je jednom spašavao euro zonu od dužničke krize tako što je progurao nekonvencionalne mjere otkupa državnih obveznica s efektom tiskanja novca, u komentaru za Financial Times ustvrdio je da odgovor na korona-krizu mora uključivati značajan porast javnog duga svih europskih država. - Gubitak prihoda u privatnom sektoru mora na kraju biti u potpunosti ili djelomično apsorbira kroz bilancu države. Puno više razine javnog duga postat će trajna odlika naših ekonomija i bit će praćene otpisom privatnih dugova - smatra Draghi.

VIDEO Premijer Andrej Plenković o gospodarskim mjerama

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije