Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Proizvođači duhana:

Država želi ugasiti 10.000 radnih mjesta, a duhan može spasiti gospodarstvo

duhan
Foto: Marija Lovrenc
23.06.2014.
u 14:48

Hrvatski proizvođači duhana okupljeni u udruzi Krupan list zatražili su hitan sastanak sa ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom i ministrom poduzetništva i obrta Gordanom Marasom

Hrvatski proizvođači duhana okupljeni u udruzi Krupan list zatražili su hitan sastanak sa ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom i ministrom poduzetništva i obrta Gordanom Marasom. Žele razgovarati kako spasiti hrvatsku proizvodnju duhana koja je ugrožena smanjenim poticajima i kojoj nova Zajednička poljoprivredna politika (ZPP), smatraju, neće donijeti puno koristi.

- Prije četiri mjeseca predložili smo Ministarstvu poljoprivrede model prilagodbe hrvatskih proizvođača duhana kako ne bi došlo do naglog pada potpore i gašenja proizvodnje. Kako do danas nemamo odgovor, a Pravilnik za 2015. godinu još nije donesen, možemo smatrati da ministar i njegov tim ne znaju ili ne žele pomoći duhancima ili pak ciljano uništavaju proizvodnju duhana – ističe Željko Aragović, predsjednik Krupnog lista. Duhanci upozoravaju da je unatoč činjenici da su potpore u Hrvatskoj deset puta manje negoli one u Europi proizvodnja duhana napredovala u posljednjih 15 godina. Prinos se povećao sa  1.600 kg/ha na više od 3.000 kg/ha, povećala se kvaliteta duhana pa je sve više kupaca u Europi i svijetu koji cijene hrvatski duhan, kažu.

Duhanci su samo u posljednjih nekoliko godina uložili oko 120 milijuna kuna u specijaliziranu opremu, povezali se sa stručnim ljudima u proizvodnji sjemena, uložili u inovacije. Danas proizvode između 10 i 12 milijuna kilograma duhana vrijednog više od 240 milijuna kuna. Proizvodnja duhana jedna je od najbolje organiziranih proizvodnji u Hrvatskoj, upozoravaju iz Krupnog lista. Od duhana živi oko 1300 OPG-a, a koristi od kvalitetnog duhana, čijih 80 posto proizvodnje završi kao finalni ili polufinalni proizvod završi u izvozu ima i država. Ukupna vrijednost izvoza na godišnjoj razini iznosi 127 milijuna kuna, odnosno od jedne kune uložene kroz poticaj, duhanci procjenjuju da proizvodnjom stvore 200 kuna, od kojih 182 opet završi u državnom proračunu kroz trošarine, fondove i namete. Smanjenje potpora dovest će do gašenja proizvodnje i pretvaranja Hrvatske od kvalitetnog izvoznika u velikog uvoznika duhana, strahuju.

- Zašto gasiti oko 10.000 radnih mjesta u duhanu kada duhan može spasiti hrvatsko gospodarstvo?  Situacija je apsurdna – Vlada vapi za investicijama, silan novac ulaže u poticanje izvoza i za zapošljavanje, a to sve već ima u duhanu. Nisu joj potrebna nikakva dodatna sredstva, nego organizacija – smatra Ž. Aragović koji se nada da će u dogovoru sa ministarstvom naći rješenje.

Komentara 3

AJ
ajmo
15:20 23.06.2014.

A Jakovini ste našli objasnit nešto o poljoprivredi taj nije mogao prodavati grablje i tačke a kamoli da razumije nešto o agrobiznisu.

TT
trnci.trnci
15:28 23.06.2014.

Koliko su bivša i ova Vlada ugasile kroz 24 godine radnih mjesta? Mišljenja sam da su svi dobro zbrinuti u privatiziranim tvrtkama, bolnicama, ordinacijama. Ako se ostvari profitirati će šverceri iz BH potpomognutima iz RH čije cigarete i duvan hrvatii jeftinije konzumiraju. Svi će se ako se i ovih 10000 radnih mjesta ugasi prije odlaska vladajućih, biti će dobro. Svi se snađu kao i radnice Kamenskog koje imaju zaradu i za obitelj i za pušenje, mackanje i sve ono što žene žele poradi ljepšeg izgleda. Zato nek se radnici duhanske branše ugledaju u predstavnicu Kamenskog koja ne odaje dojam bijede i jada poradi propasti kuće kamensko. Svima dobro. Ulice, trgovi prazni. Prosvjednici spavaju. Misle da su u

Avatar Debilni-hrvatina
Debilni-hrvatina
13:09 25.06.2014.

Duhan-uf.to mi je stric radio,tezak posao a nije bas dobro placeno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije