Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trezorski zapisi

Država traži 500 milijuna kuna, bankama 1,5% kamate premalo

Boris Lalovac
Goran Stanzl/PIXSELL
27.10.2015.
u 07:15

Moguće je da će propasti i današnja aukcija trezorskih zapisa, banke tvrde da potez nema veze s konverzijom, već cijenom

Ministarstvo financija najavilo je novu aukciju trezorskih zapisa, vrijednosnih papira koje država izdaje na rok od par mjeseci do godinu dana. Slična prošlomjesečna aukcija propala je nakon što su banke odbile kreditirati državu, a od kraja lipnja ukupna vrijednost prodanih trezorskih zapisa smanjena je za tri milijarde kuna, s 21,5 na 18,5 milijardi!

Država danas prodaje 500 milijuna trezoraca u kunama i 10 milijuna u eurima da otplati one koji stižu na naplatu. To što su banke zatvorile pipu tumačilo se kao odgovor bankarskog sektora na prisilnu konverziju kredita u švicarskim francima, no iz banaka su naknadno stizala objašnjenja da neuspjeh nema veze s konverzijom, nego s promjenom poslovne politike. Navodno će banke smanjivati izloženost prema državi, i to ponajprije u portfelj kratkoročnih vrijednosnih papira jer im je cijena niska. Guverner središnje banke Boris Vujčić kaže da u sustavu trenutačno postoji 8,5 milijardi kuna ‘viška likvidnosti’ tako da se nestašica novca ne može koristiti kao izgovor propadne li aukcija drugi put zaredom.

Do kraja godine Ministarstvo financija treba refinancirati ili vratiti 5,8 milijardi kuna trezorskih zapisa, pa nije ni čudno što se ministar financija Boris Lalovac prošli mjesec hitno sastao s nekim bankarima kako bi osigurao redovito financiranje države.

– Bitno je naglasiti da odluka o sudjelovanju na aukcijama trezorskih zapisa općenito ovisi o trenutačnim potrebama banke za likvidnošću, planovima plasiranja sredstava, dostupnim alternativnim oblicima investiranja, kao i očekivanom kretanju kamatnih stopa na tržištu – odgovorili su iz Erste banke na upit hoće li se pojaviti na aukciji. Na zadnjoj uspješnoj aukciji s kraja kolovoza država se zadužila uz 0,4 posto kamate na pola godine i 1,5 posto na rok od godine dana. Krajem rujna neke su banke pokazale interes za kreditiranje države tek uz 2,5 posto kamate!  

>>Izdani trezorski zapisi vrijedni oko 858 milijuna kuna

Komentara 6

DU
Deleted user
07:43 27.10.2015.

Je li to za bozicnice penzicima? Nema se para,, al' obecanja ima!

TH
than
16:48 27.10.2015.

Sto je drug Lalovac. Gdje su ta silna sredstva protiv banaka. Cvrc. Bey banaka nemate niti za mirovine i place uhljeba

HB
hbhr
08:11 27.10.2015.

i treba zatvoriti pipu uhljebima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije