Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gubitaši

Država opet spašava Borovo: Croatia banka odobrila kredit od 50 mil. kuna

Borovo
Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL
1/3
03.01.2020.
u 10:08

Čak i u 2016. kada su popularne startasice osvanule u najutjecajnijem svjetskom modnom časopisu Vogueu minus je narastao na 17 milijuna kuna

Posrnulo Borovo, koje već desetljećima akumulira gubitke, država ponovno spašava financijskom intervencijom. Naime, Centar za restrukturiranje i prodaju, agencija kojoj se ovlasti preklapaju s Ministarstvom državne imovine, kao sredstvo garancije za kredit vrijedan oko 50 milijuna kuna u državnoj Croatia banci daje 91 tisuću dionica Podravke i 215.600 dionica Hrvatskog telekoma, čija je ukupna vrijednost na Zagrebačkoj burzi oko 79 milijuna kuna. Cijela transakcija zapravo je izvedena unutar javnog sektora s obzirom na to da su i kreditor i dužnik u vlasništvu države, a zanimljiva je i činjenica da su obje tvrtke gubitaši.

Nije pomogao ni Vogue

Naime, Croatia banka jedina je banka u Hrvatskoj koja je u ovoj godini poslovala s gubitkom. U devet je mjeseci kreirala novih 27 milijuna kuna minusa iz poslovanja, a to nije ni čudno s obzirom na to da nema tržište ni klijenata pa, prema podacima HNB-a, ima svega 0,5 posto tržišta. Nagađalo se da će se tu banku koja postoji samo zbog svojih zaposlenika pripojiti Hrvatskoj poštanskoj banci, ali i dalje su na tržištu kao posebna tvrtka. Borovo je pak u konstantnim problemima i nerijetko mu treba financijska intervencija.

Tvrtka koja je nekoć davno bila važna obućarska industrija gubi u tržišnoj utakmici i padaju joj prihodi pa nije jasno iz kojih će izvora vratiti ovih 50 milijuna kuna kredita. Naime, prihodi su s oko 200 milijuna kuna u posljednje tri godine pali na oko 100 milijuna kuna godišnje, s iznimkom 2018. godine kada su iznosili 138 milijuna kuna. Tvrtka s tom razinom prodaje posluje s minusom. Zanimljivo je da je čak i u 2016. godini kada su popularne startasice osvanule u najpoznatijem i najutjecajnijem svjetskom modnom časopisu Vogue prihodi Borova bili svega 110 milijuna kuna, a gubitak je te godine kada im se pružila vrhunska poslovna šansa narastao na 17 milijuna kuna. U tvrtki koja je nekad zapošljavala 22 tisuće radnika danas radi svega njih 640, a prosječna im je plaća samo 3300 kuna, odnosno tek 10 posto iznad minimalne plaće. S obzirom na to da je riječ o prosječnim primanjima, izgledno je da većina radnika u tvornici prima minimalac, a to znači da će od početka 2020. troškovi za zaposlene morati narasti.

Ne planira se privatizacija

Kakva je budućnost Borova i hoće li ih spasiti nova Vladina intervencija ostaje vidjeti, ali i dalje se ne planira prodaja tvrtke pa će država, iako je to potpuno nelogično, i dalje posjedovati tvrtku za proizvodnju papuča i tenisica, isto kao što će vjerojatno i dalje posjedovati banku, koja vjerojatno služi za ovakve transakcije. Nije ovo prvi put da država zalaže dionice uspješnih tvrtki za Borovo. Prije pet godina, točnije 2014. založila je svoje dionice u HT-u, tada i u Končaru, za kredit vukovarske tvrtke kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj od 46 milijuna kuna. U međuvremenu je Borovo usvojilo predstečajnu nagodbu restrukturirajući dospjeli dug od 160 milijuna kuna

U predstečajnoj nagodbi otpisani su dugovi vrijedni 31 milijun kuna, isto toliko naplaćeno je imovinom, a preostalih 97 milijuna raspoređeno je u otplatu na tri, pet i sedam godina. Borovo je tek 2018. ostvarilo malu dobit, ali zato što su za 36 milijuna kuna Gradu Vukovaru prodali 69 hektara zemljišta. Grad je dio transakcije podmirio lani pa će se ta prodaja odraziti na dvije poslovne godine.

Scene koje su vas najviše iznenadile: Najveći hit bila je djevojka na parkiralištu

Borovo
1/29
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije