Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Studenti, pripremite se za tržište rada

Druženja poslodavaca i studenata na Career Boot Campu

Career boot camp
Foto: PR FOTO
1/2
27.06.2014.
u 17:10

Portal posao.hr od 8. do 11. srpnja u Zadru organizira „Career Boot Camp“- projekt koji će na interaktivan i zabavan način studentima pomoći da nauče biti konkurentni na tržištu rada na kojem će se uskoro naći.

Razgovarali smo s vodećim stručnjakom za domaće tržište rada - gospodinom Sašom Jurkovićem direktorom portala  posao.hr.  

  1. Kako ste došli na ideju za pokretanjem novog projekta Career Boot Campa?

Promatrajući probleme koje mladi imaju pri završetku fakulteta i evente koje se nude na domaćem tržištu, kao npr. Dan karijera i slična događanja, shvatili smo da ona nisu dovoljno učinkovita u povezivanju najmotiviranijih studenata i poslodavaca tj. kompanija. Career Boot Camp je zamišljen kao ekskluzivan kamp gdje će samo oni najmotiviraniji imati priliku, ne samo predstaviti se poslodavcima, nego imati priliku neformalno ih upoznati. Takva atmosfera koja će se stvoriti na Career Boot Campu, omogućit će polaznicima veću šansu za zapošljavanje od bilo kojeg drugog događaja u zemlji i regiji.  Uz to polaznici će dobiti vrhunsku edukaciju besplatno, kako bi sve to mogli primijeniti u druženju i službenom programu kampa.

  1. S kojim konkretnim problemima se studenti/mladi ljudi susreću na tržištu rada tijekom i nakon završetka fakulteta?

Kao prvo, oni su svi više manje istih „kvalifikacija“ – završen fakultet, poznavanje jednog ili dva strana jezika, vozačka dozvola i svima nedostaje jedno – konkretno radno iskustvo. Ovakvog kadra na tržištu radu ima jako puno, što je i logično – jer su protekle godine studenti uložili u svoje obrazovanje. No ako se stavimo u ulogu poslodavca koji želi zaposliti ovakav kadar, vrlo će teško (bez neke detaljne selekcije) pronaći kandidata kojeg će zaposliti.

Studentima nije lako – ako su završili fakultet u roku, morali su se više potruditi oko učenja što im nije ostavilo puno vremena za honorarne poslove, a s druge strane ako su radili, nije im ostajalo puno vremena za učenje.  Studenti još nisu svjesni da je posao već potrebno tražiti za vrijeme trajanja fakulteta i da već trebaju imati bar neko iskustvo prema kojem će ih budući poslodavci procijeniti i izdvojiti iz velikog broja studenata sa sličnim kvalifikacijama. Studenti ne znaju niti kako izgleda razgovor za posao, kako funkcionira poslovni bonton, kako se predstaviti na tržištu i slično. Također, budući da je ponuda poslova u Hrvatskoj mala, trebali bi biti svjesni i opcije da bi možda trebali prihvatiti posao koji nije usko vezan uz struku za koju su se školovali, ako će im to u budućnosti pomoći da dobiju posao koji žele.

  1. Što studenti mogu očekivati od sudjelovanja na Career Boot Campu?

Projektom Career Boot Camp posao.hr želi studentima omogućiti vrhunsku edukaciju kako bi se bolje pripremili za tržište rada. Kroz četiri dana trajanja, odabrani studenti će imati prilike unaprijediti postojeća znanja i steći nova. Zanimljiva predavanja studentima će pomoći uputiti ih na vještine i kompetencije koje poslodavci očekuju od svojih novih zaposlenika. Na radionicama studenti će moći pokazati svoje prezentacijske i komunikacijske vještine, a tijekom drill satnice naučit će kako se najbolje predstaviti, kako napisati životopis i motivacijsko pismo te kako se ponašati na intervjuu za posao. Uz vrhunsku edukaciju, studenti će upoznati stručnjake iz ljudskih resursa u sasvim novom svjetlu, a koji će im dati kvalitetnu povratnu informaciju. Sve sudionike Career Boot Campa očekuje dobra zabava uz puno smijeha i pozitivne energije.

  1. U čemu se Career Boot Camp razlikuje od ostalih sajmova karijera na kojima studenti isto dolaze u kontakt s osobama zaduženim za zapošljavanje?

Career Boot Camp je jedinstveni projekt u Hrvatskoj i ne radi se o tipičnom eventu gdje studenti nose svoje životopise i ostavljaju ih poslodavcima – riječ je  o četiri dana  vrhunske edukacije i kvalitetnog networkinga. Novim pristupom studentima i stručnjacima iz ljudskih resursa posao.hr želi postići bolji odnos poslodavaca i posloprimaca na tržištu rada.  Cilj je stvoriti bazu najmotiviranijih studenata koji će ekskluzivno sudjelovati u ovom projektu kroz radionice, ali i sve buduće koje će se u budućnosti organizirati. Ovaj ekskluzivni projekt besplatan je za 20 studenata koji će biti prvi sudionici Career Boot Campa te kao takvi prvi će dobiti uvid u inovativan način edukacije.

  1. Budući da posao.hr spaja ponudu i potražnju, što mislite da poslodavci očekuju od studenta i općenito osoba bez iskustva na tržištu rada? Kakve mlade osobe poslodavci žele zaposliti?

Budući da ne mogu ocjenjivati mlade osobe prema radnom iskustvu, poslodavci traže stav i tzv. Soft Skills. Važan je stav prema poslu i životu, a ostalo se ionako mora naučiti kroz posao. Motivacija, komunikativnost, timski rad, pozitivan stav, znatiželja, spremnost na učenje... Sve su to osobine koje utječu na dobivanje posla.

  1. Na  koji način će Career Boot Camp pomoći studentima?

Studentima će Career Boot Camp dati uvid u korporativne kulture, unaprijediti njihova znanja i osnažiti networking među kolegama i stručnjacima iz upravljanja ljudskih resursa. Partner projekta Career Boot Camp  Metro Cash&Carry će izabrati 10 najboljih studenata te im ponuditi zaposlenje u odjelima marketinga, nabave, financija i prodaje.

Vjerujemo da će se ovakvim pristupom potaknuti studente na sudjelovanje na dodatnim aktivnostima izvan formalnog obrazovanja te im ukazati na važnost prilagodbe i pozitivnog stava u životu i prema poslu. Spremnost na promjene i cjeloživotno obrazovanje osnovni su zahtjevi koje poslodavci očekuju od novih djelatnika. Stručnjaci iz ljudskih resursa će dobiti informacije iz 'prve ruke' od generacija koje tek dolaze. Vrijedna iskustva omogućit će svima osobni, ali i profesionalni razvoj.

Partneri projekta „Career Boot Camp“ su Metro Cash & Carry, SAAB, EX-ALTO, HR Centar, Styria i Oglasnik te Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola RH uz podršku raznih studentskih udruga i visokih škola. Više informacija o projektu možete pročitati na http://www.posao.hr/career_boot_camp/.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije