Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poslovna drama

Drama u Italiji: Alessandro Profumo odlazi iz UniCredita

Alessandro Profumo, glavni direktor UniCredita
Patrik Macek/PIXSELL
Autori: Gojko Drljača, Valentina Wiesner Mijić, Tanja Ivančić
21.09.2010.
u 12:08

Prava drama na talijanski način odvijala se u sjedištu grupacije. Ugledni talijanski mediji iz minute u minutu mijenjali su informacije o razvoju događaja

U Italiji se danas odvijala neviđena poslovna drama koja bi mogla utjecati i na put hrvatskog ulaska u EU kao i na politiku Zagrebačke banke u Hrvatskoj..

Vodeći talijanski bankar i neprikosnovena paneuropska bankarska zvijezda, Alessandro Profumo, ponudio je ostavku na mjesto glavnog izvršnog direktora jedne od najvećih bankarskih grupacija Europe, UniCredita (vlasnik Zabe).Profumo je u UniCreditu još prije nekoliko godina odlučio provesti One4C program tj. sjedinjavanje manjih talijanskih banaka poput Banco de Rome i Banko de Siciliana. To je jako smetalo talijanskim fundacijama koje su zbog toga gubile utjecaj u tim "manjim" bankama pa su već tada počeli napadi na moćnog bankarskog menadžera. Profumo se, naravno, uspio obraniti.

Libijci kao izgovor

Međutim, poslije toga 4,9 posto dionica UniCredita kupuje libijska centralna banka te je još 2,5 posto kupio investicijski fond, također s libijskom adresom. Talijanski dioničari odmah su se digli na stražnje noge, kao i talijanski regulator koji je posumnjao na povezano djelovanje. Predstavnici fundacija tad su nazvali Profuma, koji im navodno nije prijavio da Libijci kupuju dodatne dionice, i najavili mu smjenu. No, on je odlučio sam dati ostavku.

Od osam ujutro traju natezanja dioničara  i  top mendažmenta oko UniCredita. Prava drama na talijanski način odvijala se u sjedištu grupacije. Ugledni talijanski mediji iz minute u minutu mijenjali su informacije o razvoju događaja, a što nije bilo ni čudno jer se radi o jednom od najmoćnijih europskih bankara. Prema posljednjim  informacijamam  talijanske novinske agencije ANSA-e, Profumo je povijest. Naime,  Alessandru il Grande (velikom) Profumu , kako ga nazivaju Talijani, jer je u deset godina proširio 'imperij' na 22 zemlje s ukupno 162 milijuna klijenata,  nakon maratonskog vijećanja i povišenih tonova  upravni odbor  izglasao je  nepovjerenje.

U službenom priopćenju navodi se da je Profumo razvio banku iz lokalnog igrača u jednu od najsnažnijih europskih bankarskih grupacija te da je tržišna kapitalizacija pod njegovim vodstvom porasla sa 1,5 milijardi eura na oko 37 milijardi eura. Upravni odbor istaknuo je da je tijekom krize UniCredit pod Profumovim vodstvom zadržao profitabilnost.

Profumova supruga, Sabina Ratti, nakon što je potvrdila je da je Profumo potpisao ostavku rekla je novinarima da je Upravni odbor zahtijevao Profumovu ostavku te da je postignut dogovor oko njegove otpremnine, ali nije govorila o detaljima dogovora. Dodala je da Profumo odlučio dio otpremnine donirati u dobrotvorne svrhe.

Najveću podršku mu je  iskazao, Salvatore Ligresti, predstavnik najvećeg dioničara Unicredita, te guverner središnje banke Libije Farhat Omar Bengdara, potpredsjednik odbora, koji je prvi put  viđen da je osobno došao  u sjedištu banke. Profumo je napustio sastanak upravnog odbora u tri sata poslijepodne i od tada nije viđen, tvrdi ANSA.

Lobiranje za EU

Valja znati da je Profumo više puta dolazio u Hrvatsku te se na visokoj razini sastajao s hrvatskim političarima. Kao predstavnik jedne od najmoćnijih i najutjecajnijih europskih banaka, Profumo je Hrvatskoj uz određene uvjete obećavao vrlo značajnu lobističku pomoć u procesu pristupanja EU. Poznato je da su ti Profumovi potezi imali izuzetnu težinu za vladavine Ive Sanadera, a kod zadnjeg Profumovog posjeta Hrvatskoj primjećena je njegova radikalna, ali oštra kritika ideje poreza bankama, a s druge strane i njegova podrška poticanju investicijske klime. Odlazak Profuma mogao bi značiti i odlazak vrlo značajnih lobističkih obećanja hrvatskim vlastodršcima. Otvoreno je pitanje i kako će smjena na vrhu UniCredita utjecati na poslovnu politiku Zagrebačke banke.

 

Komentara 7

SU
superman
06:25 22.09.2010.

Nacionalno osvješteni novinari ovog članka: Gojko Drljača, Valentina Wiesner Mijić, Tanja Ivančić Belošević kliču Profumu jer im je YU još uvijek u srcu (i njihovim nalogodavcima). Javna je tajna da je doša u HR i naredio da se Banke ne oporezuju!

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
08:32 22.09.2010.

Više puta je dolazio u Hrvatsku i pomagao je sanaderu u pristupanju EU.... Nekako sumnjam u njegove dobre namjere kada je dolazio u HR, vjerojatno je gledao da preuzme još koju banku ili se došao raspitati ima li još neštoo vrijedno na prodaju....

MP
Mr.Pravda
20:17 21.09.2010.

obican kriminalac koji je ulagacima savjetovao Leman brothers bank,naravno dok nije otcvrkutala..najbolja banka u Ist. Eu je Zagrebacka koja je bila dobra i bez njihove kupovine..treba li netko kod nas odgovarat za to?tada je najgori financijski krug bio Talijanski..zasto se prodala?eto posla za Bajica..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije