Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što odabrati?

Doznajte koje su sve vrste štednje

štednja
pixabay
30.03.2019.
u 20:00

Oročeni depozit oblik je štednje prikladan za potrošače koji posjeduju određenu količinu novca za koji smatraju da im neko vrijeme neće biti potreban

Štedni račun s višekratnim uplatama oblik je štednje kod kojeg se na određen rok ugovara štedni račun te definira dinamika i visina uplata. Najčešće o visini i učestalosti uplata ovisi i kamatna stopa koja će se primjenjivati.

Oročeni depozit oblik je štednje prikladan za potrošače koji posjeduju određenu količinu novca za koji smatraju da im neko vrijeme neće biti potreban. Polažu ga na štedni račun na određeno vrijeme uz kamatu. Po završetku roka oročenja isplaćuje se položeni iznos uvećan za kamate. Banka može naplatiti naknadu za prijevremeno razročenje.

Rentna štednja: kod nje se kamata najčešće isplaćuje višekratno, tijekom oročenja: mjesečno, tromjesečno, polugodišnje i slično.

Dječja štednja namijenjena je djeci i maloljetnicima. Trenutačno donosi najveće kamate, a ugovaraju je zakonski zastupnici (roditelji ili skrbnici). Kod nje postoje i zakonska ograničenja kod isplate prije punoljetnosti.

Stambena štednja namjenska je štednja kod koje korisnici, najčešće po isteku ugovornog roka, imaju pravo na pogodnosti kod stambenoga kreditiranja. Ugovara se na razdoblje od pet godina (iako postoje i kraći modaliteti) za koje korisnik ugovara visinu iznosa i dinamiku uplata. Osim ugovorenog iznosa kamate, dobiva i državna poticajna sredstva ako na njih ostvaruje pravo. Po isteku štednog ugovora korisnik odlučuje želi li novac podići ili na temelju ušteđenog iznosa podići stambeni kredit.

Pogledajte video o uvođenju eura:

Ključne riječi

Komentara 1

DR
Drmiha
20:22 30.03.2019.

Jako ste lijepo naveli različite modele štednje ali moja filozofija štednje je uvijek bila ne trošiti novce na nepotrebne gluposti. probajte i uvjerićete se da je najbolji model za štednju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije