Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
orahovica

Dovršena jedna od najvećih fotoelektrana vrijedna 11 mil. kn

fotoelektrana (1)
Foto: Dragutin Šantoši
1/6
17.09.2012.
u 18:00

U projekt ugrađena suvremena španjolska i njemačka tehnologija, a vlasnik elektrane je hrvatska tvrtka Migrit Energija

Za manje od tri tjedna rada na 18.386 četvornih metara gradskog zemljišta u Orahovici djelatnici splitske tvrtke Elektris d.o.o., uz potporu svojih poslovnih partnera, sagradili su fotonaponsku elektranu Orahovica 1 nazivne snage 499,925 kWp. Investitor, splitska tvrtka Sunstroom energija d.o.o., uložio je u ovaj projekt oko 11 milijuna kuna. Jedna od najvećih fotonaponskih elektrana u Hrvatskoj zajednički je projekt s Gradom Orahovicom i zagrebačkom tvrtkom Migrit Energija d.o.o. koja u sektor energetike i obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj namjerava investirati od 150 do 300 milijuna kuna.

Počelo s podsmijehom

Zanimljivo je da je ideju o gradnji FNE Orahovica 1 pokrenuo Grad Orahovica.

– Kada smo 2009. godine sugrađanima iznijeli ideju o solarnoj elektrani, promatrali su nas čudno i s podsmijehom. Znali smo da Orahovica ima i do trećinu sunčanih sati više od drugih gradova i vjerovali smo da tu prednost možemo i moramo iskoristiti – kaže Alan Grgić, predsjednik gradskog Povjerenstva za obnovljive izvore.

Primamljiva investitorima

U gradnji je korištena tehnologija Španjolaca, koji su i nadgledali radove.

– Ovo je trenutačno najveći projekt naše grupe u inozemstvu. Posebno smo zadovoljni što smo u Hrvatskoj pronašli ozbiljnog partnera, što je Hrvatska elektroprivreda bila vrlo kooperativna, a posebno ću pohvaliti ponašanje gradske vlasti u Orahovici koja nam je u svemu bila na pomoći. Budu li se tako ponašali i drugi gradovi, Hrvatska će postati vrlo primamljiva zemlja za investitore – rekao je Reinout Das, član uprave Sun Stroom Energy Group. Tvrtku Sun Stroom Energy, koju su 2011. godine osnovali Aljoša Pleić, Španjolac David Diaz De Cerio Garcia i Nizozemac Reinout Frank Johannes Das, u međuvremenu je kupila tvrtka Migrit Energija iz Zagreba, kojoj je osnivač Mihail Žukov iz Moskve.

Fotonaponska elektrana prošla je pokusnu fazu, pa se za najviše deset dana očekuje i uporabna dozvola.

– Sljedeći korak je gradnja još jedne fotonaponske elektrane i jedne energane na biomasu – istaknuo je gradonačelnik Orahovice Josip Nemec potvrđujući da se samo stvaranjem novih vrijednosti, pa i u malim sredinama, može brže izaći iz recesije.

Komentara 4

JA
jajan
08:28 20.09.2012.

Mislin da bi te elektrane trebale ić više u visinu, poput drveća, jer vako se smanjuju obradive površine.

DI
duncan_idaho
13:26 20.09.2012.

mislim da bi sve nove velike zgrade a koje uglavnom imaju ravni krov koje se grade morale imat obavezu da se na njihove krovne površine mogu postaviti kolektori. tako se nebi nagrđivao okoliš niti zauzimale poljoprivredne površine. a vlasnici zgrade bi dobijali određenu naknadu, kao što sad dobivaju od telekom operatera za njihove odašiljače

DI
duncan_idaho
13:29 20.09.2012.

koliko u hrvatskoj ima stambenih zgrada s ravnim krovom? zar nebi bilo isplativije postavljat ove sustave na velike stambene zgrade? investitorima bi bilo jeftinije da ne moraju kupovati skupo zemljište a vlasnici stanova bi dobivali određenu "rentu" win-win situacija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije