Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSTVARI SAN

Donosimo 54.000 razloga zašto upisati srednju strukovnu školu

54.000 razloga zašto upisati srednju strukovnu školu
Foto: PIXSELL
1/3
19.06.2019.
u 15:45

S ljetom dolaze i muke za roditelje, koju srednju školu upisati kako bi dijete imalo bolju budućnost?

Zadnjih godina krajem lipnja i početkom srpnja često čitamo o hiperinflaciji odlikaša u osnovnim školama i navalama na određene fakultete. Uglavnom se radi o Ekonomskim i Pravnim fakultetima te svake godine traju rasprave trebamo li toliko ekonomista i pravnika te koliko dugo čekaju na prvi posao. Dovoljan je samo pogled na stranice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i njihove statistike da se vidi koji je omjer nezaposlenih diplomiranih ekonomista u odnosu na ostala zanimanja. Međutim, određena zanimanja nekako zaobiđu novinske stupce, osim što kukamo kako nam nedostaje strukovnih zanimanja.

Mnogi se vode time što vide puno oglasa gdje se traže ekonomisti i administrativna zanimanja, a poslova poput konobara ili zidara nema. Tu razlog treba tražiti u činjenici da većina učenika strukovnih škola nađe posao odmah nakon završetka škole a poslodavci ih vrbuju i prije nego što su završili obrazovanje, pa nemaju ni potrebu stavljati oglase na stranice HZZ-a i specijaliziranih portala. Strukovna zanimanja su opet postala vrlo tražena i pružaju sve više mogućnosti učenicima nakon završene škole.

Pročitajte pet razloga zašto je upis srednje strukovne škole pametan izbor:

1. Radiš što voliš, i pri tome se zabavljaš

Većina učenika koja upiše srednju strukovnu školu već zna što želi raditi u životu, a nema bolje kombinacije nego kad radiš ono što voliš. Čak i ako prvi posao nije baš ono što želiš, potražnja za nekim zanimanjima je toliko velika da se vrlo lako možeš prebaciti na ono što želiš nakon nekog vremena.

2. Ne tražiš posao nego poslodavci traže tebe

Puno poslodavaca traži strukovne radnike već po srednjim školama, organiziraju se radionice, dani otvorenih vrata, a nerijetko nude i stimulaciju da najbolji učenici dođu raditi baš za njih. Puno poslova, poput strojobravara ili limara, usmenom predajom i preporukom nađu posao koji ih čeka čim dobiju svjedodžbu.

3. Učiš konkretne stvari i usavršavaš se tijekom školovanja

Umjesto da učiš općenito, ovdje ćeš učiti konkretno. Već od prve godine kreću stručni predmeti kojima ćeš brusiti svoje znanje, a praktičnim primjerima i odrađivanjem praksi ćeš do kraja školovanja biti samostalan za započeti vlastiti posao. Naravno, učenje je cjeloživotni proces, ali nakon strukovne škole možeš slobodno nastaviti svojim putem, tko zna, možda u tebi čuči novi Mate Rimac.

4. Strukovna škola nije prepreka za fakultet

Iako mnogi misle da nakon trogodišnje ili strukovne škole ne možeš upisati fakultet, nije tako. Mnogim poticajima obrtničkih komora i udruga učenici strukovnih i trogodišnjih škola imaju mogućnost upisa na fakultet zajedno sa svojim vršnjacima iz gimnazija i ostalih škola. Ovisno o završenoj školi, oni s trogodišnjom školom mogu upisati i završiti i 4. razred prije upisa na fakultet te tako steći isti status kao i oni sa završenom četverogodišnjom školom. To mogu napraviti i nakon školovanja, uz posao. Sve ovisi o odabranom programu i ustanovi, ali trogodišnja škola svakako nije prepreka za upis fakulteta, ako se jednoga dana na to odlučiš.

5. Možeš iskoristiti poticaje

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta vrlo aktivno provodi mjere i aktivnosti kojima se potiče upis u strukovne škole i na obrtnička zanimanja. U protekle tri školske godine stipendirali su se učenici strukovnih škola koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima po jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO) sa 750 kuna mjesečno, odnosno 9 000 kuna godišnje, a za sljedeće tri godine planira se povećanje stipendije u iznosu od 100 posto, tj 18.000 kn godišnje, odnosno do 54.000 kn u tri godine, kako bi učenici srednjih strukovnih škola, koji se obrazuju po navedenom modelu školovanja, mogli ostvariti svoj san. Obrazovanje bi trebalo biti aktivni nositelj promjena i novih potreba, kako u društvu i poduzetništvu, tako i na tržištu. Zato u Ministarstvu žele učenike potaknuti na konstruktivno promišljanje o vlastitoj budućnosti, a roditelje da im pomognu pravilno ih usmjeriti prema izboru zanimanja koje će im omogućiti ostvarivanje osobnih potencijala i zadovoljstva u budućem radnom životu. Više o poticajima saznaj ovdje.

Sadržaj omogućilo Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije