Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Investicija

Ina će do 2023. u riječku rafineriju uložiti više od četiri milijarde kuna

Zagreb: INA će modernizirati rafineriju u Rijeci, ulažu 4 milijarde kuna
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/14
12.12.2019.
u 18:29

Nastavak modernizacije ‘ne kolidira s odlukom Vlade da vrati Inu u hrvatske ruke’

Ina je donijela odluku o ulaganju 630 milijuna eura, odnosno više od četiri milijarde kuna u rafineriju Rijeka. Odluku koja se čekala godinama uprava Ine donijela je jednoglasno danas uz prethodnu suglasnost Nadzornog odbora kompanije.

Sándor Fasimon, čelnik uprave Ine istaknuo je da su uz punu suglasnost oba dioničara, MOL-a i države, donijeli odluku o investiciji.

Milijarda kuna EBITIDA-e

– Počet ćemo gradnju 2020., a završit ćemo je u roku od tri godine – pojasnio je Fasimon te istaknuo da će umjesto milijardu kuna gubitaka rafinerijsko poslovanje ubuduće generirati milijardu kuna EBITDA-e godišnje. Uz proizvodnju u Rijeci više neće biti potreba za uvozom kako bi se s kapacitetom od 4,5 milijuna tona potpuno zadovoljila domaća potražnja.

MOL-ovi članovi uprave u posljednjih su nekoliko godina ovo ulaganje u nastavak modernizacije rafinerije uvjetovali dogovorima s državom od suvlasničkih odnosa do pravnih pitanja i oporezivanja rafinerijske potrošnje. Čekanje do zelenog svjetla uprave iskorišteno je za pripremu izgradnje postrojenja za preradu teških ostataka nafte pa su već ishođene potrebne dozvola, pripremljeno je projektiranje investicije, kao i lokacija za novo postrojenje.

Ovo je druga faza modernizacije rafinerije Rijeka, u delayed coker i prateća postrojenja, a kako je ranije pojasnio član uprave Ine, Ivan Krešić, riječ je o gotovo dvostruko većem ulaganju od gradnje Pelješkog mosta, kojom se jamči razvoj rafinerijskog poslovanja u Hrvatskoj. Novo postrojenje omogućit će preradu teških ostataka nafte u benzin, dizel i petrol-koks. Riječka će rafinerija time biti konkurentna najmodernijim rafinerijama u okruženju, što joj garantira dugoročni opstanak na tržištu.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić nazvao je ovo ulaganje “najljepšim božićnim poklonom energetici u Hrvatskoj” i zahvalio upravi Ine na odluci o najvećoj investiciji u posljednjih dvadeset godina. Ćorić je istaknuo da Hrvatska želi jaku Inu koja ulaže u domaće gospodarstvo te zaključio da investicija nije zakašnjela već dolazi u pravo vrijeme. Odluka o investiciji “ne kolidira s odlukom Vlade da vrati Inu u hrvatske ruke”, dodao je Ćorić.

Posvećenost MOL-a Ini

Glavni izvršni direktor MOL Grupe i zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Ine József Molnár, kazao je da ova odluka dokazuje posvećenost MOL Grupe Ini.

– Izgradnjom postrojenja za obradu teških ostataka značajno ćemo povećati složenost i učinkovitost riječke rafinerije. Čvrsto vjerujem da će se konkurentnost poboljšati nakon početka rada postrojenja te da će ova investicija imati značajan pozitivan utjecaj na profitabilnost kompanije u budućnosti – istaknuo je Molnar.

Ove godine u Rijeku je već plasirano 800 milijuna kuna, u održavanje i pripremu najavljenog zahvata. Na lokaciji je zaposleno više od tisuću ljudi kojima će ovo ulaganje omogućiti da zadrže svoja radna mjesta. Investicija u Rijeku dio je plana ulaganja Ine teškog 17 milijardi kuna, kojeg je kompanija već ranije najavila. On uključuje i investicije u istraživanje i razvoj te oko milijardu kuna plasmana u modernizaciju benzinskih crpki u sustavu Ine.

VIDEO Prosvjed u Sisku zbog rafinerije

Ključne riječi

Komentara 5

MO
moškov
18:21 12.12.2019.

Odakle vlasniku ine hrvatskoj 2 milijarde kuna za investitanje...?????

TO
ToTu
19:51 12.12.2019.

Djelomično i polovično će se obaviti posao. Glsvni cilj je MOL ostvario zatvorio rafineriju Sisak....

Avatar __MAX__
__MAX__
18:51 12.12.2019.

4 mlrd treba uloziti da se starudija srusi pa onda ulozito 50 mlrd napraviti novu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije