Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Polimeri

Domaćom proizvodnjom protiv nepotrebnog uvoza plastike i gume

Robert Ježić
Arhiv VL
17.06.2010.
u 13:53

Uvoz plastike i gume u Hrvatsku treba smanjiti jer velik dio može proizvesti domaća industrija. Preklani je u Hrvatsku uvezeno proizvoda od plastike i gume u vrijednosti 1,04 milijarde dolara, a lani u vrijednosti 806,6 milijuna dolara.

Veći udio domaće proizvodnje na hrvatskom tržištu mogao bi doprinijeti smanjenju nepotrebnog uvoza proizvoda od plastike i gume (često sumnjive kvalitete) te povećanju zaposlenosti. Kazala je to Gordana Pehnec Pavlović na sjednici Udruženja za plastiku i gumu HGK ističući kako je 2008. godine u Hrvatsku uvezeno različitih proizvoda od plastike i gume u vrijednosti 1,04 milijarde dolara. Uslijed krize brojka se u 2009. smanjila na 806,6 milijuna dolara. Istodobno izvoz spomenutih proizvoda u 2008. iznosio je skromnih 215,4 milijuna dolara, dok je u 2009. dodatno smanjen (172,6 milijuna dolara).

Proizvodnja i prerada polimera jedno je od najbrže rastućih i najperspektivnijih industrijskih grana u Europi i svijetu koje bilježi više od 60 godina kontinuiranoga rasta. Potrošnja plastike raste po godišnjoj stopi od 5 posto, što je brže od rasta svjetskoga BDP-a, a potrošnja prirodnog i sintetskoga kaučuka raste po godišnjoj stopi od 3,8 posto. Rast plastičarske industrije u Europskoj uniji za 2 do 3 posto viši je od prosjeka rasta ukupne industrije, rečeno je na sastanku Udruženja, čime se omogućuju inovacije te podupire učinkovito korištenje resursa i zaštita klime.

Širina primjene proizvoda od polimernih materijala – ambalaža, građevinarstvo, prehrambena industrija, medicina, elektroindustrija, automobilska industrija, brodogradnja, avioindustrija, sport, komunikacije, medicina, obnovljivi izvori energije i drugo jamči održavanje snažne potražnje i rast u budućnosti, rečeno je na Udruženju, na čije je čelo stao Robert Ježić, novi predsjednik uprave DIOKI-ja.

Komentara 1

OB
-obrisani-
18:55 18.06.2010.

Pozitivno !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije