Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jabuka je neobrana

Domaćih berača jednostavno nema pa su voćari počeli uvoziti Ukrajince

berba jabuka
Foto: Vjeran Žganecd Rogulja/PIXSELL
28.08.2018.
u 18:50

Oko 900 kuna koštao je svaki radnik iz Ukrajine Fragariju i prije nego što je stigao: treba im izvaditi osobnu, otvoriti račun, naći liječnika...

Gotovo ničega ne proizvodimo dovoljno, no nakon trešanja, jagoda, šljiva, lubenica..., kojih je na stotine kilograma ostalo nepobrano ove godine, najmanje 30-ak tisuća tona jabuka, a i grožđa i mandarina moglo bi završiti po sličnom scenariju. Poljoprivrednici tvrde da im trenutačno za branje ranih jesenskih sorata jabuka, gale i elstara, te chardonnaya, rajnskog rizlinga i zweigelta u vinogradima nedostaje oko 10.000 berača.

Skup uvoz radnika

– Domaćih nema, oni koji bi i zasukali rukave još nadničare u turizmu ili su emigrirali, a dovesti strance gotovo je nemoguća misija. Strani turisti po Hrvatskoj mogu se skitati i tri mjeseca, dovoljno ih je prijaviti na eVisitor, a kad su u pitanju strani radnici, za svakoga od njih treba nam najmanje 1000 kuna u startu. Državna administracija toliko je sve zakomplicirala da će i prva klasa jabuke, ne pobere li se na vrijeme, završiti u industrijskoj proizvodnji ili ostati na stablu. Poljaci su lani pojednostavljenim procedurama berbu jabuka popunili s više od 200.000 Ukrajinaca, a mi ćemo teško popuniti i skromnu hrvatsku kvotu od 1500 stranih radnika – kaže voćar Frane Ivković, ogorčen što mjere koje bi hrvatsku poljoprivredu mogle pogurati naprijed očito izostaju pa se na sadašnjih oko 3000 radnika u voćnjacima jednako toliko može naći i “na crno”, tzv. rođaka i prijatelja iz zemlje i inozemstva.

Da problem bude veći, ove se godine očekuje odličan urod jabuka, 120.000 tona, koji će trgovci iskoristiti da bi voćarima ponudili što niže otkupne cijene. Stoga neki, kako bi se osigurali i u startu si osigurali veću zaradu, beru nezreli jonagold, zlatni delišes...

– Sve jabuke koje trenutačno u trgovinama nisu elstar ili gala nezrele su ili su ostaci lanjske berbe – objašnjava Ivković i pita kontrolira li itko pridržavaju li se otkupljivači pravilnika o kvaliteti voća.

Zagrebačka Fragaria ove je godine za berbu jabuka dobila kvotu od 100 stranih radnika i – popunila je Ukrajincima.

– Više od 900 kuna koštao nas je svaki taj radnik i prije nego što je stigao. U odnosu na druge članice EU, procedura uvoza stranih radnika u nas je prekomplicirana, od vađenja osobne iskaznice, prijave u banku, liječniku..., što najteže pada OPG-ovima, koji nemaju vremena, energije ni živaca za to. Poljaci, primjerice, imaju ugovore sa zemljama s kojima graniče. Strane radnike tek trebaju prijaviti policiji i županijskim uredima za zapošljavanje i mogu raditi šest mjeseci – kaže Stanko Barbarić iz Fragarije.

Duhanci se okreću strojevima

U Nizozemskoj je pak dovoljno platiti vaučer koji košta 7 eura za svakog sezonca, bio on đak, student, radnik koji želi i honorarno nešto zaraditi, umirovljenik..., dok bi se kod nas umirovljenicima zbog honorara umanjivala sadašnja “crkavica” od mirovine, dodaje Barbarić.

Fragariji će za koji tjedan, kad i druge sorte prispiju u rod, trebati ukupno 250 radnika za koje se nadaju da će ih popuniti ljudi koji sada rade u turizmu. No u njih nade polažu i proizvođači mandarina koji samo što nisu započeli berbu i očekuju oko 40.000 tona ove sezone, dok se duhanci, poput većih vinarija, okreću strojnoj berbi.

Hrvatski duhani u sustavu BAT-a, u suradnji s Udrugom proizvođača duhana Krupan list, predstavili su ovih dana u Turnašici strojni berač duhana koji su u sklopu pilot-projekta testiranja strojne berbe u Hrvatskoj kreditirali kooperantu Ivanu Martinušiću.

Zlatko Pleša, predsjednik uprave Hrvatskih duhana, kaže kako zbog evidentnog problema nedostatka radne snage žele ispitati potencijal tehnologije mehaničke berbe na hrvatskim poljima. Pokaže li se taj projekt uspješnim, mogao bi potaknuti i nove poljoprivrednike na uzgoj duhana koji Hrvatski duhani zagarantirano otkupljuju.

Lani su otkupili duhana u vrijednosti 95 milijuna kuna, što je porast za više od trećinu u proteklih 10 godina, dok je prosječna otkupna cijena za kooperante u istom razdoblju povećana čak 54 posto.

Ključne riječi

Komentara 44

MA
maximinimax
19:15 28.08.2018.

Sve korisnike socijalne pomoći i nezaposlene korisnike dječjeg doplatka na posao ili ukidanje svih povlastica makar ostali bez birača na izborima

Avatar navijač
navijač
20:06 28.08.2018.

U ovoj priči je toliko laži da je to ne vjerojatno. Na primjer i ja radim u sezoni u O.P.G. -u. Prvo vlasnik laže da on proizvodi voće . (otkupljuje ga od velikih proizvođača i preprodaje) zatim laže i pišeiše da je prodao dnevno oko 150. do 190, kilograma a proda oko 4.000. ( četiri tone) dnevno. Znam jer ja vozim i istovaram. Zatim inspektori lažu i prave se da to ne znaju , vjerojatno su "podmazani" onda laže državni službenik koji je zadužen za taj resor kad kaže da je sve u redu, i radnici lažu da rade kako treba jer lupaju i kradu voće, vlasnik opet laže da ih pošteno plati …. i kad sve to smotaju u jednu "priču" super - lažljivi novinari, dobijemo to što i imamo , hebe lud zbunjenog!

BE
Bel
19:10 28.08.2018.

Dok imamo preko 200000 nezaposlenih na zavodu koji ostvaruju socijalno i mirovinsko, dotle ne treba uvoziti nikoga. Necete ici na berbu? Super, nema socijalnog, nema zdravstvene zastite, nema mirovinskog. J... se kako znate.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije