Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vrijednost dolara

Dolar na početku 2019. blago oslabio prema košarici valuta

Reuters/ PIXSELL
06.01.2019.
u 11:23

Slabljenje dolara posljedica je, među ostalim, velikih oscilacija cijena dionica na svjetskim burzama jer su ulagači nesigurni zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago je pala u prvom tjednu nove godine, pri čemu je američka valuta ojačala u odnosu na europsku, a oslabila u odnosu na japansku.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošloga tjedna 0,1 posto, na 96,20 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti potonuo 1,6 posto, na 108,50 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura pala 0,4 posto, na 1,1395 dolara.

Slabljenje dolara posljedica je, među ostalim, velikih oscilacija cijena dionica na svjetskim burzama jer su ulagači nesigurni zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

U uvjetima manje sklonosti ulagača prema riziku, na dobitku su prošloga tjedna bile valute koje se smatraju sigurnijim utočištima u nesigurna vremena, kao što su japanski jen i švicarski franak.

Raspoloženje na tržištu u petak se donekle poboljšalo nakon što je Kina potvrdila da će se trgovinski pregovori sa SAD-om održati u Pekingu početkom idućeg tjedna.

Trgovinske napetosti između dvaju najvećih gospodarstava razlog su većih previranja koja su potresala financijska tržišta veći dio prošle godine.

Dolar se, pak, našao pod pritiskom jer je u petak predsjednik američke središnje banke Jerome Powell poručio da će Fed biti strpljiv, da je svjestan rizika po gospodarstvo i da će biti fleksibilan po pitanju upravljanja kamatnim stopama.

Premda je nedavno američka središnja banka signalizirala da u ovoj godini očekuje povećanje kamata u dva navrata, trgovci na tržištu novca sada procjenjuju da neće biti niti jednog povećanja.

Naprotiv, očekuju da će idući potez Feda biti smanjenje kamata, možda već do kraja ove godine.

Pogledajte i video Pljačka hotela

Komentara 1

ZM
zmik
12:49 06.01.2019.

Nigdje u našim novinama nisam vidio objavljene statističke podatke da je u SAD-u prošle godine otvoreno najviše radnih mjesta u industriji od 80-tih godina prošlog stoljeća, te da su znatno porasle plaće. To je ono što je Trump obećao i što Amerikance zanima. To za Hinu i HRT nije vijest, nego objavljuju samo ono što govore Trumpovi protivnici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije