Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Dolar jača u odnosu na euro

euro
Arhiva VL
21.12.2009.
u 08:17

Razlog je pada vrijednosti eura na svjetskim valutnim tržištima zabrinutost ulagača za dužničku krizu u Grčkoj te za bankarski sektor, posebno nakon problema s austrijskom grupom Hypo Alpe Adria.

Prošloga je tjedna tečaj eura prema dolaru pao 2,37 posto, na 1,4269 dolara, najnižu razinu od početka rujna. Euro je oslabio i prema japanskoj valuti.

Dužnička kriza u Grčkoj i problemi u bankarskom sektoru, posebno problemi nastali u austrijskoj  grupi Hypo Alpe Adria glavni su razlozi pada vrijednosti eura prema dolaru na najnižu razinu u posljednja tri mjeseca.

Nakon što je agencija Fitch snizila dugoročni kreditni rejting Grčke, isto je učinila i agencija Standard & Poor's. Grčka ima problema jer mora radikalno smanjiti javnu potrošnju, s obzirom na to da je njezin dug dosegnuo 300 milijardi eura, a proračunski manjak 12,7 posto BDP-a.

S druge strane, dolaru je potporu dala odluka čelnika američke središnje banke Fed o zadržavanju ključne kamatne stope na nepromijenjenim razinama od 0 do 0,25 posto.

Komentara 2

SA
sasoon
09:45 21.12.2009.

Grci su luđi od nas, 300 milijardi eura duga(!) a ima samo 11 milijuna stanovnika

OB
-obrisani-
10:25 21.12.2009.

Izgleda da opet vrijedi ona: dužan si k\'o Grčka. da LIJEPA ostane NAŠA, moj glas ide TUĐMANU još samo 59 dana mesića pozdrav vaš zmijicamala

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije