Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ječam s hrvatskih polja

Dobra priča iz Slavonije: od poljoprivrede se može živjeti

Ječam
Foto: PR
26.07.2017.
u 11:24

Poljoprivrednici se okreću profitabilnim kulturama, a jedan od svijetlih primjera je proizvodnja pivarskog ječma koja stalno raste

Često se čuje da se u domaćim prehrambenim proizvodima koriste sirovine iz drugih zemalja, dok poljoprivrednici tvrde da nemaju kome prodati plodove svoga rada. No, čini se da se stvari polako mijenjaju. Poljoprivrednici se okreću profitabilnim kulturama, a jedan od svijetlih primjera je proizvodnja pivarskog ječma koja stalno raste, prvenstveno zato jer se ječmeni slad koristi za proizvodnju piva.

Foto: PR


Sve količine pivarskog ječma sigurno otkupljuje Poljoprivredno prehrambeni kompleks iz Nove Gradiške. Siguran otkup omogućuje i suradnja s Karlovačkim i kompanijom HEINEKEN Hrvatska. PPK-ov direktor Danko Vincetić ističe kako je 2017. najbolja godina otkad ugovaraju proizvodnju. Ove ćemo godine otkupiti rekordnih 65.000 tona. Prinosi su iznimno dobri jer naš tim organizira, ugovara i tehnološki prati proizvodnju. S pivovarom iz Karlovca pokrenuli smo i Klub proizvođača ječma Karlovačko, kroz koji okupljamo proizvođače te im nudimo stručnu podršku. Rezultati toga vidljivi su kroz sve veći broj hektara na kojima je u našoj zemlji posađen pivarski ječam, rekao je Vincetić.

Foto: PR

Uzgojem pivarskog ječma zadovoljni su i članovi obitelji Junašević iz Nove Gradiške – otac Vjekoslav i sin Ivan.

"Ječam koji koristimo je domaći od samog svog početka. Sjeme je stvorila domaća pamet u domaćim institutima, sije i žanje ga domaći seljak, otkupljuje domaći prerađivač, a završava u domaćem pivu. Samo tako stvaramo dodatnu vrijednost koja nama poljoprivrednicima u konačnici jamči zaradu s kojom možemo normalno uzdržavati svoju obitel, ističe Vjekoslav Junašević.

Komentara 10

Avatar Kokodrilo
Kokodrilo
16:55 26.07.2017.

Pa jasno da se moze zivjeti od poljoprivrede, samo treba delati, a to mladim ljenguzima danas smrdi ko kuga. Zive na grbaci staraca dok ovi mogu rintati, a kad ne- odlaze u Njemacku kao tamo ne treba delati vec pecenini piceki padaju s neba. Ne bojim se za buducnost radisnih ljudi u HR, a za ljenguze nemam ni malo simpatije.

PR
prajdali100
17:13 26.07.2017.

Pa naravno da moze ali treba raditi.Bolje je starim Svabama prati guzicu i cistiti im bazene.Ne bih napustio svoju grudu ni za kakve pare.

HE
helidon
12:23 26.07.2017.

ja posijao prije 2 godine. Nije odgovarajuće kvalitete jel zamislite sad ovo ima proteina više od propisanog i završio u stocnoj hrani platili ga 75 lipa toliko o sijanju ječma pivarca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije