Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HGK

Do ključnih poslovnih informacija u samo par klikova mišem

HGK
Foto: Shutterestock
1/2
01.07.2019.
u 15:13

O projektu Digitalne komore razgovarali smo sa Sanjom Šimić, direktoricom Centra za digitalnu transformaciju i strateški razvoj HGK koja nam je objasnila za što članice besplatno mogu koristiti novu digitalnu platformu, kakvi su prvi dojmovi korisnika te kakve pozitivne učinke očekuju po punoj implementaciji

Odluka o izboru poslovnih partnera itekako može utjecati na naše poslovanje. Dobar partner može nam biti vjetar u leđa, dok nas loš izbor dobavljača ili suradnika može dovesti u komplicirane i nezgodne situacije i loše se odraziti i na naš biznis. Stoga je Hrvatska gospodarska komora pokrenula digitalnu transformaciju s konkretnim ciljem uspostavljanja platforme Digitalne komore - kroz nekoliko godina sve će usluge njihovim članicama biti dostupne u digitalnom obliku.

U ovoj prvoj fazi, korisnicima je dostupna prva usluga - Gospodarska mreža, platforma na kojoj su mogu na jednom mjestu dobiti uvid u makroekonomske pokazatelje na razini Hrvatske i pojedinih županija, pokazatelje realnih stopa rasta i inflacije, broj aktivnih poslovnih subjekata, broj zaposlenih i bruto inozemni dug. Korisnicima Digitalne komore na raspolaganju je i tražilica poslovnih subjekata – za koje su dostupni osnovni podaci te aktualni financijski pokazatelji i analiza poslovanja. Poslovni subjekti mogu se pretraživati po nazivu, odgovornim osobama ili statistici djelatnosti te se mogu uspoređivati s ostalim subjektima s istim NKD-om.

Za sve članove HGK korištenje Digitalne komore je besplatno, ali se prilikom prvog korištenja potrebno registrirati. Podsjetimo, Hrvatska gospodarska komora bila je partner na projektu Digitalno društvo digitalna Hrvatska u organizaciji Večernjeg lista. U središtu projekta bio je digitalni bus u kojem smo smjestili digitalne urede u kojima su se građani mogli upoznati sa svim prednostima digitalizacije i aktiviranja i kako vam digitalizacija može pomoći u području svakodnevnog života, u obrazovanju te poslovanju i poduzetništvu. Kako, primjerice elektroničkim putem predati zahtjev za e-putovnicu ili e-vozačku dozvolu, što je e-tvrtka i što sve, zapravo možete kad ste e-građani.

Hrvatska gospodarska komora predstavila je projekt Digitalna komora. Koji je cilj projekta?
Cilj nam je da HGK postane prva potpuno digitalna institucija ovakvog tipa u ovom dijelu Europe, a da bi do njega došli, moramo se mijenjati iznutra. Digitalna komora je jedan veliki korak u tom smjeru.

Koje će sve usluge biti dostupne članicama HGK?
Projekt Digitalna komora objedinjuje sedam e-usluga (e-članice, e-financiranje, e-javne ovlasti, e-gospodarske informacije, e-učenje, e-zakonodavstvo, e-sajmovi i promocija) putem kojih će se ubrzati komunikacija i unaprijediti odnosi HGK s članicama. U ovom trenutku svim našim članicama je dostupna usluga Gospodarska mreža, a do kraja godine će zaživjeti i ovih sedam nabrojanih.

Kakvi su prvi rezultati - dojmovi, koliko članica koristi Gospodarsku mrežu?
Dojmovi su jako dobri. Već sad imamo preko 15.000 korisnika Gospodarske mreže, što poslovnih subjekata, što privatnih osoba. Korisnička iskustva su vrlo pozitivna, zadovoljni su setom dostupnih informacija, lakoćom pristupa usluzi i kompletnim vizualnim identitetom. Posebno nas vesele povratne informacije koje nam pomažu da dodatno unaprijedimo uslugu.

Za što članice najviše koriste Gospodarsku mrežu u ovoj fazi?
Članice Gospodarsku mrežu koriste za istraživanje tržišta kroz ekonomske pokazatelje koje nudimo, ali i za evaluaciju potencijalnih partnera kroz tražilicu poslovnih subjekata. Tu mogu vidjeti kako tvrtke koje su im zanimljive stoje financijski i kako općenito kotiraju na tržištu ili u branši. Dobili smo veći broj korisnih sugestija za daljnji razvoj Mreže, a poduzetnici prvenstveno traže unaprijed posložene setove podataka, poput različitih unaprijed kreiranih izvješća, analiza i pokazatelja.

Kako će se puna implementacija Digitalne komore odraziti na aktivnosti HGK?
S početkom 2020., kada zažive sve planirane usluge kroz Digitalnu komoru, naše članice će moći s par klikova mišem dobiti sve što im od nas treba. Dakle, nema više papirologije, čekanja na šalterima, gubljenja vremena, novca i živaca. Imat ćemo bolju komunikaciju s tvrtkama, brže i bolje ćemo se prilagođavati zahtjevima poduzetnika, a to će se pozitivno odraziti i na njihovo, ali i na naše poslovanje. U konačnici, digitalizacijom ćemo dati doprinos razvoju kompletnog gospodarstva, a to nam je i krajnji cilj.

Sadržaj je nastao u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije