Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Meso

DNK analizom uskoro i do podrijetla sumnjivog mesa

'govedo_PXL_unu_090416'
''
30.09.2010.
u 08:10

Nadzor mesa i mesnih prerađevina i RH bi uskoro mogla imati na svjetskoj razini te sigurno razlikovati uvozno od domaćega.

Što jedemo – nakon niza afera povezanih s mesom sumnjive kvalitete i podrijetla, u Hrvatskoj ćemo to uskoro moći doznati putem DNK analize kojom će se pouzdano utvrđivati podrijetlo nekog mesa ili mesne prerađevine.

Uz podršku Hrvatskog instituta za tehnologiju (HIT), prvi privatni forenzični laboratorij Genos nakon 18 je mjeseci istraživanja razvio vlastite sustave DNK multipleksa za uspješnu analizu DNK svinja i goveda. Istraživanja pokazuju kako je više od 90% kupaca spremno platiti i veću cijenu za meso kojem je moguće provjeriti podrijetlo, tako da krajnji cilj projekta pod nazivom Primjena analize DNK u razvoju sustava sljedivosti mesa u stočarskoj i mesnoprerađivačkoj proizvodnji, za koji i neki domaći proizvođači već pokazuju interes, još više dobiva na vrijednosti.

Sustavom za analizu DNK moguće je potpuno sigurno utvrđivati sljedivost te spriječiti bilo kakve oblike manipulacija podrijetlom ili kvalitetom mesa, tvrdi direktor Genosa prof. dr. sc. Gordan Lauc. Vrijednost trogodišnjeg projekta je 2,8 milijuna kuna, od kojih je 1,8 milijuna osigurao HIT. Prva ispitivanja provedena su već na 200 goveda iz Agrokorova Vupika.

U Genosu ističu kako je u većini slučajeva DNK analizu moguće provesti i iz prerađenog i termički obrađenoga mesa, poput kobasica i hrenovki, a slične sustave nadzora mesa već imaju i vodeći svjetski proizvođači poput Imperial Wagyua i Tallgrass Beefa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije